Faruk Hadžić: Cijene goriva u FBiH u stalnom porastu posljednjih dana

2
N. Ka.
Faruk Hadžić: Cijene goriva u FBiH u stalnom porastu posljednjih dana
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić na svojoj Facebook stranici napisao je da su cijene goriva u Bosni i Hercegovini u stalnom porastu posljednjih dana, što predstavlja dodatni udar na budžet građana u ovim teškim vremenima.

"I prije sam dosta pisao na ovu temu, gdje sam ukazivao koliko država uzima sebi na svakoj litri goriva. Pri sadašnjoj cijeni litre dizela, država uzima sebi čak 1.01 KM kroz četiri različita nameta.

Od ovog iznosa, 0.76 KM ide u budžet, dok namjenski za autoceste i ceste ide 0.25 KM", napisao je Hadžić.

On ističe da država u ovom slučaju mora intervenisati, tako što će smanjiti akcizu na gorivo, koja ide nenamjenski u tekuću budžetsku potrošnju, iako akcize trebaju imati namjenu utroška.

"Smanjivanjem akcize na gorivo, direktno bi se pomoglo građanima jer bi plaćali jeftinije gorivo i imali više novca da troše na druge životne namirnice.

Nadležnost za izmjene propisa je na državnom nivou, tako da se iskreno nadam da će važnost ovog pitanja prepoznati i Parlament BiH i pokrenuti proceduru izmjena propisa, kako bi se akciza na gorivo smanjila", poručio je Hadžić.

Hadžić je za portal Radiosarajevo.ba govorio kakve bi koristi za građane BiH i državu imalo ovakve promjene.

"Što se tiče koristi, prije nekoliko godina sam ponudio koncept "varijablne akcize" na gorivo, što bi značilo automatsko prilagođavanje akcize na gorivo sa rastom cijena goriva na svjetskom tržištu, a time i zaštite potrošača zbog rasta cijena.

Rast cijena goriva u svakom slučaju dovodi do rasta cijena i drugih životnih namirnica, što je pogotovo teško u ovim vremenima kada cijene svakodnevno rastu", kazao je Hadžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije