Statistika / Faruk Hadžić: Broj umrlih značajno raste!

17. 01. 2021. u 14:48:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 50

Negativni prirodni priraštaj u Federaciji Bosni i Hercegovini značajno je porastao tokom 2020. godine u odnosu na prethodne godine.

"Podatci koje je prikupio Adnan Fehratbegović sa stranice Federalnog zavoda za statistiku to potvrđuju. Zaključno sa novembrom u Federaciji BiH je bilo 6.361 više umrlih nego rođenih‼️ Dok broj novorođenih značajno opada iz godine u godinu, broj umrlih raste", piše ekonomski analitičar Faruk Hadžić na svojoj Facebook stranici.

"Ipak, za pojedine stranačke kadrove, to je "iznošenje kataklizmičkih scenarija" od strane nas analitičara, gurajući ovaj problem u stranu godinama.

U konačnici, samo kroz negativni prirodni priraštaj u Federaciji BiH u posljednje tri godine (bez decembara), imamo 11.908 manje stanovnika. Ovi podaci ne uključuju broj iseljenih osoba, prije svega mladih", napisao je on.

U nedavno objavljenoj studiji FZS-a navedeno je da "brzo starenje stanovništva postavlja pitanje održivosti cjelokupnog penzionog sistema", ističe Hadžić.

"Izgleda da ovaj problem samo ne vide oni koji su na vlasti i koji trebaju donositi odluke.

Po ko zna koji put, krivi su analitičari koji analiziraju i prikazuju stvarno stanje, a ne oni koji se za to pitaju, naplaćujući ogromne plate za svoj (ne)rad", zaključio je on.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)