Faruk Hadžić: Ulaganje u jednog čovjeka koji napusti državu košta 200.000 KM

Radiosarajevo.ba
Faruk Hadžić: Ulaganje u jednog čovjeka koji napusti državu košta 200.000 KM
Foto: Facebook / Hadžić: Loš potez

Faruk Hadžić, makroekonomski analitičar, na svom Facebook profilu napravio je zanimljivu analizu  osvrnuvši se na odlazak sve većeg broja radnika iz Bosne i Hercegovine. 

Agencija za rad: U Sloveniji zaposleno oko 30.000 radnika iz BiH

Njemačka traži radnike sa srednjom i višom stručnom spremom

On je, između ostalog, pisao o tome koliko košta školovanje i ulaganje u svakog čovjeka od rođenja pa do napuštanja države, a posebno je podvukao koliko bi opet država dobila novca kroz doprinose i poreze. 

Njegovu objavu na ovom društvenoj mreži prenosimo u cijelosti: 

"Opet nebitne teme u medijima. Što da se zamaramo odlaskom radnika, kada su to sitni gubici za državu.

Sitnica je što bi ovih 29.000 radnika uplatilo samo 73 miliona KM Fond PIO / MIO za jednu godinu da su prijavljeni na 600 KM i što bi penzioneri dobili povećanje penzija. Sitnica je što bi po istom osnovu Zavodi zdravstvenog osiguranja dobili 52 miliona KM. Sitnica je što bi država dobila 11,5 miliona kroz porez na dohodak i od toga osigurala besplatne udžbenike za svu djecu u državi. Sitnica je što bi se na ovaj način po raznim osnovana prikupilo 143 miliona KM doprinosa i poreza.  Tek je sitnica što bi država kroz PDV dobila preko 200 miliona KM prihoda.

Da ne spominjemo sitnice koliko nas košta školovanje i ulaganje u svakog čovjeka od rođenja pa do napuštanja države. Kolega Adnan Fehratbegović je izračunao da ulaganje u jednog čovjeka koji napusti državu košta oko 200.000 KM.
Sada pričamo o pravim sitnicama u milijardama KM.

Ali pustite ove teme, hajmo se malo baviti stvarnim temama, ko kome prijeti i ko će koga napasti. Ko će u vlast? Smijemo li praviti koalicije bez budžetskih patrijota i proračunskih domoljuba?", napisao je Hadžić na svom Facebook profilu. 

Analiza Faruka hadžića objavljena na Facebooku  - undefined

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije