Vlada FBiH za demobilisane borce odobrila dodatnih 25 miliona KM

Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH za demobilisane borce odobrila dodatnih 25 miliona KM
Foto: Vlada FBiH / Vlada FBiH

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, utvrdila i Parlamentu FBiH uputila Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Budžeta Federacije BiH, kako bi bila osigurana sredstva za provedbu Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica u ukupnom iznosu od 25 miliona KM u 2019. godini.

Također, Vlada je pozvala oba doma Parlamenta FBiH da što brže održe hitne sjednice, usvoje predložene izmjene i dopune Budžeta FBiH i Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, koji je utvrdila na 180. sjednici održanoij 23. maja 2019. godine i čiji Prijedlog će, zajedno s Rebalansom, uputiti u parlamentarnu proceduru.

U skladu s zaključcima Vlade FBiH, planirano je da 15 od 40 miliona KM, predviđenih u Budžetu FBiH za 2019. godinu na ekonomskim kodovima s kojih se izvršavaju sudske presude i rješenja o izvršenju, kao i pripadajuće zatezne kamate i troškovi postupka, bude preraspodijeljeno na Federalno ministarstvo za pitanja boraca. Nedostajućih 10 miliona KM osigurano je unutarnjom preraspodjelom u okviru ovog ministarstva.

Za izmirenje obveza iz radnog odnosa po sudskim odlukama u cijelosti (glavnica, zatezna kamata i troškovi postupka) planirano je osam miliona KM, dok je 17 miliona KM predviđeno za izmirenje obveza po osnovu izvansudskih nagodbi, planiranih na posebnom ekonomskom kodu, kako bi bile stvorene pravne pretpostavke za provodivost izvršenja ovih obveza.

Predloženim izmjenama i dopunama Budžeta FBiH za 2019. godinu planirana su sredstva za izgradnju putne infrastrukture (autoceste, brze ceste), od čega se 151,5 milion KM odnosi na povrat sredstava u Budžet FBiH na poseban račun za upravljanje razvojnim sredstvima u okviru Jedinstvenog računa, a na temelju zaključka Vlade FBiH od 20. juna 2019. godine. Na istom podračunu će biti alocirana sredstva iz tzv. klirinškog duga od 107 miliona KM, koja su ostala neutrošena u Budžetu FBiH za 2018. godinu, a iz kojih će biti financirani projekti izgradnje brze ceste Lašva - Nević polje, izgradnja Južne obilaznice Mostara i drugi projekti. Također, planirana su i dodatna sredstva za izgradnju putne infrastrukture u iznosu od 45 miliona KM, a odnose se na dividendu JP Elektroprivreda BiH i očekuje se da budu uplaćena u narednom periodu. Ova sredstva će biti korištena za izgradnju tunela Hranjen prema Goraždu.

U skladu sa Zaključkom Vlade FBiH, planirana su i dva miliona KM za nastavak izgradnje aerodroma u Bihaću. Riječ je, također, o neutrošenim sredstvima u Proračunu FBiH za 2018. godinu. Inače, Budžetom FBiH za 2019. godinu je za projekte unaprjeđenja avioprometa već osigurano 3,5 miliona KM, te će taj iznos, zajedno s dva miliona KM, dostići iznos od 5,5 miliona KM namijenjenih ovom projektu.

Rebalansom Budžeta za 2019. godinu obuhvaćene su i promjene koje se odnose na unutrašnja prestrukturiranja sredstava pojedinih budžetskih korisnika, ali isključivo u okviru njihovih odobrenih budžeta.

Pripremajući Rebalans, Federalno ministarstvo finansija je potpuno ispoštovalo zaduženja koja je dobilo od Vlade FBiH, ali i smjernice i dobru praksu u planiranju i upravljanju javnim sredstvima. Naime, unatoč dodatnim rashodima, tekuća potrošnja je povećana za samo 1,4 milion KM, a račun financiranja smanjen za 300 miliona KM. Time je potvrđeno opredjeljenje Vlade u zadržavanju restriktivne budžetske potrošnje i ograničavanju javne potrošnje. Samim tim je smanjena i potreba za domaćim i ino zaduživanjem. S druge strane, znatno su povećana sredstva za kapitalna ulaganja i kapitalne investicije što bi, u konačnici, trebalo poboljšati i ubrzati glavne generatore ekonomskog rasta u FBiH.

Inače, Prijedlog izmjena i dopuna iznosi 2.701.845.731 KM, što je za 48 miliona KM ili 1,8 posto više u odnosu na Budžet FBiH za 2019. godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije