Demobilisani borci pušteni na slobodu: Žao nam je zbog povrijeđenih policajaca

Radiosarajevo.ba
Demobilisani borci pušteni na slobodu: Žao nam je zbog povrijeđenih policajaca
PrtScr / Sukob boraca s policijom u Sarajevu

Mirnes Ajanović, advokat demobilisanih boraca Midhata Pašanbegovića i Amela Barimca, koji su uhapšeni 5. septembra nakon sukoba s policijom na protestima u Sarajevu, pušteni su na slobodu.

Ajanović je, u saopćenju za javnost, naveo da u sarajevskom pritvoru više nema uhapšenih boraca, a Pašanbegović i Barimac se terete zbog napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti.

"Punomoć za odbranu Pašanbegović Midhata je dala njegova supruga, dok se za poduzimanje pravnih radnji za odbranu Barimac Amela čekalo njegovo lično potpisivanje punomoći u Tužilaštvu, s obzirom na to da u njegovo ime ovlaštenje za odbranu nije imao ko potpisati, imajući u vidu činjenicu da su ovom demobilisanom borcu u ratu ubijena dva brata i otac.

U datim izjavama u prisustvu branioca pred Tužilaštvom Kantona Sarajevo Barimac i Pašanbegović su istakli da su došli u Sarajevo na proteste nezadovoljni svojim statusom i nebrigom vlasti za njihove probleme, te da im se niko od predstavnika vlasti nije obratio, nakon čega su sa ostalim demobilisanom borcima krenuli u mirnu šetnju.

Nakon što je nastalo naguravanja i počeo sukob policije i demobilisanih boraca Barimac i Pašanbegović su, nakon što su prišli da pomognu borcima koji su ležali na ulici, poprskani suzavcem i primili udarce od strane policije, te su štiteći sebe i ostale, drškom na kojoj se nalazila državna zastava zamahivali, kojom prilikom su moguće i nanijeli tjelesne povrede policajcima. Istakli su da nije trebalo doći do sukoba u kojima su povrijeđeni i demobilisani borci i policajci, te su izrazili žaljenje i zbog povrijeđenih policajaca, posebno ukoliko je to rezultat njihovog djela", saopćio je Ajanović te dodao da je pred tužilaštvom Kantona Sarajevo postupajuća tužiteljica vodila je vrlo korektan postupak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije