Hitna sjednica Vlade FBiH: Hoće li demobilisani borci dobiti svoj zakon

Radiosarajevo.ba
Hitna sjednica Vlade FBiH: Hoće li demobilisani borci dobiti svoj zakon
Foto: Vlada FBiH / Sjednica se održava u Mostaru

Vlada Federacije BiH će, na današnjoj hitnoj sjednici, koja je počela u Mostaru, razmatrati izvještaj Radne grupe za usaglašavanje Prijedloga zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, koju je osnovala 13. marta 2019. godine s ciljem realizacije zaključka Predstavničkog doma Parlamenta FBiH od 28. februara 2019. godine.

Na prijedlog Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Vlada će se izjasniti o četiri programa za poticanje održivog povratka raseljenih i izbjeglih u 2019. godini, u ukupnom iznosu od 22,6 miliona KM.

Na dnevnom redu je i više programa utroška sredstava iz transfera predviđenih ovogodišnjim Budžetom FBiH i iz drugih izvora finansiranja. Između ostalog, riječ je o dva programa, vrijedna ukupno 10.000.000 KM, namijenjena za subvencije preduzećima s ciljem uvezivanja radnog staža radnicima koji su stekli uslove za penzionisanje, ali im nisu uplaćeni doprinosi za PIO.

Cilj Programa utroška sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo, namijenjenih za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita, jeste stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja, te poboljšanje okvirnih uslova za poslovanje u svim dijelovima FBiH kroz realizaciju strateških i primarnih ciljeva utvrđenih razvojnim i strateškim dokumentima.

Bit će razmatrani i programi čiji je cilj subvencioniranje privatnih (1.000.000 KM) i javnih preduzeća iz oblasti namjenske industrije (1.500.000 KM).

Današnjoj sjednici Vlade FBiH ne prisustvuju federalni ministri iz HDZ-a BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije