I Vlada dostavila materijale: Šta su znali o nabavkama i spornih 100 respiratora

M. R. S.
I Vlada dostavila materijale: Šta su znali o nabavkama i spornih 100 respiratora
Foto: Printscreen / Odgovori iz Vlade FBiH

Komisiji za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH danas su stigli i materijali iz Vlade FBiH o javnim nabavkama, koji su traženi s posebnim akcentom na nabavku 100 respiratora iz Kine preko firme Srebrena malina za 10,5 miliona KM.

Podsjetimo, Komisija za sigurnost je odlučila istražiti nabavke nakon što je u javnosti odjeknula afera o kupovini 100 respiratora iz Kine, neupotrebljivih za jedinice intenzivne njege. 

Komisija je održala sjednicu 13. maja i tada zatražila dodatne informacije iz Federalne uprave civilne zaštite, koje su im stigle jučer. Od Vlade FBiH zatraženi su zaključci koje su donijeli na sjednicama 23. marta i 19. aprila, na kojima su razmatrane informacije o aktivnostima Federalnog štaba civilne zaštite.

"Vlada je, dakle, dva puta razmatrala izvještaj i donijela neke zaključke pa da vidimo šta su razmatrali i kako nisu uočili nedostatke o kojima se sada govori", istakao je tada Damir Mašić, predsjedavajući Komisije za sigurnost.

Prema dokumentima koji su danas stigli u Komisiju, vidljivo je da je Vlada FBiH 2. aprila na hitnoj telefonskoj sjednici odobrila nabavku materijala i opreme u iznosu od 7 miliona KM, kao i izdvajanje oko 4,9 miliona KM iz tekuće rezerve. Dan kasnije je zaključen ugovor o kupovini 100 respiratora.

Ovo je je navedeno u Informaciji o aktivnostima Federalnog štaba civilne zaštite, koju je u aprilu razmatrala Vlada FBiH i primila je na znanje.

Neki od članova Komisije za sigurnost smatraju da je to dokaz da je Vlada FBiH sve znala pa čak i koordinirala.

Novalić odgovarao na pitanja: Šta je znao o nabavci respiratora, o spornom sastanku...

S druge strane, Komisija za sigurnost Predstavničkog doma nije dobila tražene zaključke sa sjednice Vlade FBiH održane 19. aprila.

Na predmetu nabavke 100 respiratora radi Tužilaštvo BiH. SIPA je pretresla prostorije Federalne uprave civilne zaštite, Srebrene maline, Vlade FBiH te Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Izuzeta je dokumentacija, bilo je i saslušanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije