Vlada FBiH zabranila povećanje marži na najvažnije proizvode

Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH zabranila povećanje marži na najvažnije proizvode
Foto: Vlada FBiH / Sa sjednice

Vlada Federacije BiH je kao mjeru neposredne kontrole cijena propisala za pojedine proizvode utvrđivanje marži u trgovini.

"Pravne i fizičke osobe obavezne su utvrditi i primjenjivati marže tako da one ne prelaze nivo marži tih proizvoda na dan 5. mart 2020. godine", saopćeno je iz Vlade. 

Ovo se odnosi na sve vrste brašna, sve vrste hljeba, peciva i druge pekarske proizvode od brašna i žitarica, aktivni kvasac, zatim na mlijeko i mliječne prerađevine, jaja i proizvode od jaja, šećer, čaj, začine, so za ljudsku ishranu, rižu, tjesteninu, biljne i životinjske masnoće.

Odnosi se i na sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine, kao i voće i povrće, sirće, mesne konzerve, riblje konzerve, vodu za piće, jestivo ulje.

Obuhvaćeni su i formule za dojenčad i formule nakon dojenja, prerađena hrana na bazi žitarica i dječija hrana za dojenčad i malu djecu, dodaci ishrani, dijetetski proizvodi (uključujući i one bez glutena), hrana za posebne medicinske potrebe, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, higijenski ulošci, deterdženti.

"Odnosi se također i na sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol), toaletni papir, pastu za zube, zaštitne kombinezone i drugu zaštitnu i medicinsku odjeću i obuću, zaštitne naočale i vizire, zaštitne rukavice i zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske - hirurške, zaštitne maske za lice FFP2 i FFP3, posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sistem, sve vrste sjemenskog i sadnog materijala, sredstva za zaštitu zdravlјa bilјaka, stočnu hranu i komponente za stočnu hranu, te na vještačko đubrivo", naveli su iz Vlade FBiH.

Inače, današnjoj sjednici Vlade BiH su prisustvovali premijer i dva dopremijera, dok su ministri u radu sjednice sudjelovali putem video linka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije