Vlada FBiH predložila Parlamentu hitno usvajanje "korona zakona"

Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH predložila Parlamentu hitno usvajanje "korona zakona"
Foto: Vlada FBiH / Sa sjednice

Nakon što je prije nekoliko dana usvojila Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, uzrokovanih pandemijom korona virusa, Vlada Federacije BiH danas je održala hitnu telefonsku sjednicu na kojoj je predložila Parlamentu FBiH da zakon usvoji po hitnom postupku.

Iz Vlade su podsjetili da je zakon predložen s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica po privredu Federacije BiH, imajući u vidu ogromne negativne ekonomske posljedice koje će u narednom periodu nastati kao posljedica stanja nesreće, s obzirom da je veliki broj privrednih subjekata obustavio rad.

"Zakon propisuje subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja, obustavu obračuna i plaćanja zatezne kamate na javne prihode, ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dobit, ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dohodak od samostalne djelatnosti, obustavljaje svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, obustavljanje obračuna zateznih kamata na zakašnjela plaćanja u dužničko-povjerilačkim odnosima, obustavljanje prinudne naplate, održavanje stabilnosti pojedinih isplata, odgoda primjene propisa, te uspostava Garancijskog fonda", saopćili su iz Vlade.

Federalna vlada danas je Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo dala na korištenje objekat bivšeg Armijsko medicinskog centra u krugu Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, površine 1.560 metara kvadratnih.

Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH zadužena je da sa Zavodom za javno zdravstvo Kantona Sarajevo sačini ugovor kojim će biti uređeno pitanje naknade za komunalne usluge i održavanje infrastrukture.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije