"Zato smo danas na sjednici Vlade propisali da je maksimalna marža za maloprodaju 0,25 KM po litri. Time je faktički naređeno smanjenje cijena nafte, odnosno njihovo usklađivanje sa stanjem na svjetskom tržištu. Istovremeno, imajući u vidu da pojedine naftne firme kontrolišu u velikoj mjeri i maloprodaju i veleprodaju, propisali smo i maksimalnu maržu za veleprodaju u iznosu 0,06 KM. To će spriječiti da prodavci preko veleprodaje nadoknade ono što «izgube» na maloprodaji", kazao je Novalić.

U slučaju da se na neki drugi način izbjegne efekat neposredne kontrole, Vlada je zadužila Federalno ministarstvo trgovine da pripremi zakonom predviđeni model određivanja najvišeg nivoa maloprodajnih cijena, o kome ćemo promptno odlučivati na Vladi.

"Ovo nije nikakav intervencionizam, već sprečavanje monopola i nelojalne konkurencije. Ne mogu se prodavci nafte pozivati na svjetsko tržište samo kada povećavaju cijene, a ignorisati svjetsko tržište kad tamo padaju cijene. Ako poštujemo tržište, onda ga treba poštovati dosljedno. Obećali smo da niko ne smije profitirati na ovoj krizi i time se i vodimo. Za sprovođenje nadzora odluka o smanjenju cijena nafte zadužili smo Federalnu, kantonalnu, gradske i općinske inspekcije", poručio je Novalić.