Ponovo poskupjelo gorivo: Rast cijena u svijetu uslovio novi udar na džepove građana

E. H.
Ponovo poskupjelo gorivo: Rast cijena u svijetu uslovio novi udar na džepove građana
Na brojnim benzinskim pumpama od ponedjeljka ujutro povećane su cijene nafte i naftnih derivata, kao novi vid poskupljenja goriva i udar na džepove građana Bosne i Hercegovine.

Kako je navela nekolicina čitatelja Radiosarajevo.ba cijene goriva na benzinskim pumpama povećane su za dodatnih pet feninga, dok su cijene autoplina ostale iste. Prema navodima kompanija za promet nafte i naftnih derivata u BiH, razlog za poskupljenje je rast cijena na svjetskom tržištu, koje su dosegle najviši nivo od novembra 2014. godine.

Sličnu informaciju za naš portal potvrdio je i predsjednik Udruga trgovaca na malo naftom i naftnim derivatima Milenko Bošković.

"Udruženje nema nikakvih ingerencija pri formiranju maloprodajnih cijena, kao ni prilikom određivanja kada će i zašto pojedina kompanija podići cijene. Ono što ja mogu potvrditi realno i zvanično jeste da je cijena goriva u zadnjih desetak dana rasla, kako sirove, tako prerađene nafte, te da je došlo do poskupljenja od 7-8, čak i 10 feninga. Za trend poskupljenja i povećanja cijena nafte, koja stalno raste u zadnje vrijeme, mogući krivci su sukobi u Siriji ili globalna dešavanja. Uglavnom, mogu potvrditi da su nabavne, rafinerijske cijene goriva rasle. Kako će se to odraziti? Sigurno će doći do nekog poskupljenja, da li će svi dići i koliko dići, te sve ostalo ja vam to ne mogu reći, jer to nije u našim ingerencijama", istaknuo je Bošković.

Na pitanje koliko to utječe na kompletnu kupovnu moć građana, posebno nakon što cijene goriva porasla zajedno sa usvajanjem Zakona o akcizama Bošković je kratko prokomentirao:

"Ne diže niko cijene iz hira. Uvođenjem akciza strahovit je pritisak na formiranje cijena i sada kada imamo ovolike namete vjerujte da su marže mnogo manje nego što su bile".

Inače, do prije nekoliko dana najviša cijena prerađene nafte na brojnim benzinskim pumpama iznosila je 2.16 KM, no nakon novih poskupljenja ona je porasla za pet feninga i sada iznosi 2.21 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije