Službeni list: Gorivo poskupljuje od 1. februara, šta će plaćati bh. vozači

J. M.
Službeni list: Gorivo poskupljuje od 1. februara, šta će plaćati bh. vozači
U Službenom listu BiH danas je objavljena odluka o povećanju "putarina", što je drugi termin za toliko spominjane i osporavane više akcize na naftne derivate.

U Službenom listu BiH stoji da da se putarina, kao vrsta indirektnog poreza plaća se na biogoriva i biotečnosti te na naftne derivate. Putarina se plaća se u iznosu od:

0,15 KM po litru proizvoda, odnosno kilogramu tečnog naftnog plina za puteve i...

0,25 KM po litru proizvoda, odnosno kilogramu tečnog naftnog plina za izgradnju autoputeva i za izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva, od čega se 0,20 KM odnosi na izgradnju autoputeva, a 0,05 za izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu BiH, a primjenjivat će se od prvog radnog dana mjeseca koji slijedi nakon njegovog stupanja na snagu, stoji u Službenom listu.

Drugim riječima, vozače će 1. februara naredne godine dočekati cijene goriva uvećane za 0,18 KM (0,15 KM uvećanih putarina i 0,03 KM za PDV).  

Tako su, po principu "nije šija nego vrat", bh. vlasti, umjesto akciza, povećali naknadu za putarinu u cijeni goriva.

Novi nameti ugrađeni su u stavku koja se tiče izgradnju autoputeva te za izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva. Ovaj namet dosad je iznosio 0,10 KM, a od 1. februara raste na 0,25 KM.

To znači da su se državni nameti u cijeni litre goriva, odnosno kilogramu tečnog naftnog plina, povećali na minimalno 0,71 KM bez PDV-a.

Pored 0,40 KM za izgradnju i održavanje puteva, u cijeni goriva ostale su "standardne akcize" (0,30-0,40 KM) te 0,01 KM za uspostavljanje naftnih terminala.

Podsjetimo, akcize iznose 0,30 KM (dizel-gorivo i ostala plinska ulja, te kerozin), 0,35 KM (motorni benzin – bezolovni), 0,40 KM (motorni benzin) i 0,30 KM  (lož-ulje ekstra lako i lako specijalno).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije