! / Vlada FBiH i poslodavci o kontroli cijena: Građani su važni, ali su važni i trgovci

05. 04. 2021. u 19:05:00 Fena

Shares: 0

Predstavnici Vlade Federacije BiH i Udruženja poslodavaca FBiH održali su danas u Sarajevu sastanak o implementaciji prošlosedmične Vladine odluke o neposrednoj kontroli cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge prizvode.

Kako je rečeno nakon sastanka, saglasni su da je zaštita građana na prvom mjestu, ali da se mora voditi računa i o trgovcima koji zapošljavaju veliki broj građana, kako ne bi poslovali sa gubicima.

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović je na pres-konferenciji kazao da je na sastanku bilo riječi o evaluaciji implementacije nedavne Odluke Vlade FBiH o pripisivanju mjera neposredne kontrole cijena i utvrđivanju maksimalne visine marži, na način da se ona optimizira kako niko ne bi bio na gubitku: "Odnosno, da amortizacija negativnih ekonomskih uticaja zbog pandemije COVID-19 bude izbalansirana, da bude na optimalnom nivou."

Po njegovim riječima, zaštita životnog standarda naših građana, u ovom slučaju je zaštita više od 93.000 uposlenih, konkretno 95.000 uposlenih u trgovini na veliko i malo. Napomenuo je da taj sektor „hrani izravno, dominantno i neizravno, više od pola miliona naših građana“

"Razgovor je bio konkretan i otvoren, da se dođe do optimalnog rješenja, da se optimizira postupanje na terenu. Ono će biti prezentirano na narednoj redovnoj sjednici Vlade FBiH i bit će predmet odlučivanja Vlade FBiH"; kazao je ministar Vujanović.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović je ocijenio da je sastanak bio konstruktivan, te da su vrlo otvoreno razgovarali: "Prezentirali smo zašto nam ovakva odluka ne odgovora, nije prihvatljiva za naše članice koje se bave veletrgovinom, trgovinom i proizvodnjom."

Izrazio je nadu da će doći do rezultata, da se koriguje ova odluka na način da bude prihvatljiva bar u nekom minimumu posebno za trgovce.

Napomenuo je da je sljedeća sjednica Vlade FBiH u četvrtak, te se nadaju da će korigovana ili optimirana odluka biti u četvrtak i „da će ona biti prihvatljiva, primjenjiva“.

Predstavnici Vlade BiH i Udruženja poslodavaca FBiH dogovorili su se da će se redovno sastajati i analizirati ovu situaciju, kako bi se vidjeli efekti, pa da se eventualno prave neke korekcije tih odluka.

"Načeli smo pomalo i ostale teme s kojima se suočava ovaj sektor. Nije to samo ovo ograničavanje marži, ima tu još problema kao što je sivo tržište, siva ekonomija. Imamo situaciju da se ispred tržnih centara pojavljuju privatni štandovi na kojima se prodaju voće ili cigarete", kazao je Smailbegović, dodajući da o tome treba voditi računa.

Također je naveo da su krizni štabovi donijeli ograničenja za 20 ili 30 ljudi u jednom objektu, a objekat je i dućan od 50-60 kvadratnih metara, ili neki dućan koji ima pet šest hiljada kvadrata.

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović je, odgovarajući na novinarsko pitanje šta znači optimizacija, kazao da optimizacija postupanja jeste da se način definiranja maksimalne visine marže postavi da bude prihvatljiv za trgovce, a obuhvat proizvoda koji je definiran listom proizvoda, koja je imala značajan broj stavki, koja povlači u razradi na hiljade, da se reducira na prihvatljiv broj, a da u isto vrijeme osigurava dominantnu paletu proizvoda iz predviđene grupe.

Smailbegović je naveo da se radi o tri stvari - jedno je visina marže, sljedeće je obuhvat artikala na koje se odnosi, a treća stvar je dužina trajanja ove odluke. Upitan da li ostaju pri stavu da prethodnu odluku Vlade FBiH neće sprovoditi, odgovorio je potvrdno.

"Da, mi smo pri tom stavu bez obzira na inspekcije koje imamo već od subote. Zamolili smo da se obustave od danas aktivnosti inspekcije po ovom pitanju do četvrtka, do odluke Vlade FBiH, da vidimo kakva će biti. Ostaje pitanje kazni od subote do danas", kazao je Smailbegović.

Na pitanje hoće li Vlada FBiH izaći u susret u tom smislu, ministar Zlatan Vujanović je odgovorio da je neproceduralno i neodgovorno prejudicirati odluku Vlade. Dodao je da je inspekcija, kao kontrolni organ Vlade FBiH, konkretno po tržišnim pitanjima, apsolutno u koordinaciji sa postupanjem.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)