Ekonomski analitičar Faruk Hadžić upozorio: Vlasti moraju zaustaviti divljanje cijena

5
Radiosarajevo.ba
Ekonomski analitičar Faruk Hadžić upozorio: Vlasti moraju zaustaviti divljanje cijena
Foto: Privatni album / Faruk Hadžić

Iz dana u dan stižu vijesti o poskupljenjima. Iz dana u dan, kontinuirano rastu cijene goriva, došlo je do velikog povećanja cijena pojedinih proizvoda iz grupe osnovnih životnih namirnica, konkretno ulja, šećera i brašna. Najavljuje se poskupljenje hljeba, piletine...

Piše: Faruk Vele

Prema informacijama iz Federalnog ministarstva trgovine, potrošačke cijene su u februaru, u prosjeku su porasle za 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, a u januaru u prosjeku rasle za još 0,3 posto.

Poskupjeli su tako, prema službenim klasifikacijama, prijevoz (1.9 posto), hrana i bezalkoholna pića (0,9 posto) i stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti (0,4 posto). Mjesec ranije poskupjeli su alkohol i duhan, zdravstvo...

Kod hrane i prijevoza se može primijetiti kontinuitet rasta u ovoj godini, što ste vjerovatno osjetili i u svojim novčanicima.

Postoje mehanizmi kontrole

Jeftini su namještaj, odjeća, rekreacija. Ionako je do toga danas malo kome stalo.

"Bosna i Hercegovina je mala i otvorena ekonomija, te kao takva ne može uticati na cijene na svjetskim tržištima. U posljednje vrijeme je došlo do raznih poskupljenja, uglavnom životnih namirnica, što se pravda rastom cijena van BiH.

S obzirom na to da su porasle cijene sirovina koje uvozimo, kao i transporta, mnogi su bili prinuđeni povećati cijene svojih proizvoda. Bez obzira na ta povećanja, država ima određene mehanizme koje treba koristiti.

Naime, iako važi zakon slobodnog tržišta i formiranja cijena, vlast bi trebala kroz jači inspekcijski nadzor utvrditi da li je došlo do neopravdanog rasta cijena, te da li neko na taj način pokušava nadoknaditi gubitke iz prošle godine", kaže za portal Radiosarajevo.ba ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

U takvih situacijama, pojašnjava on, postoji mehanizam određivanja cijena proizvoda, tj. maloprodajnih marži.

"Dodatni mehanizam koji državi stoji na raspolaganju, odnosi se na kretanja cijene goriva. U sadašnjoj cijeni goriva, država kroz akcize, PDV i razne putarine uzima gotovo 50 posto maloprodajne cijene sebi, tako da može koliko sutra u proceduru uputiti zakon gdje će se smanjiti iznos akcize na gorivo, a time utjecati na pad maloprodajnih cijena u cjelini. U suprotnom, rast cijena, uz iste plate i penzije, dovest će do nezadovoljstva građana zbog sve težeg života", zaključio je Hadžić za portal Radiosarajevo.ba.

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović izjavio je da je prioritetna i dominantna aktivnost Federalnog ministarstva trgovine da prati i analizira sve aspekte u vezi velikog povećanja cijena pojedinih proizvoda iz grupe osnovnih životnih namirnica, konkretno ulja, šećera i brašna.

"Naravno da se bavimo time. Nažalost, problem ovog povećanja cijena je prvenstveno uzrokovan vanjskim faktorom i posljedica je pandemije COVID 19 "rekao je Vujanović.

Ministar: Ako ograničimo cijene – doći će do nestašice

Na upit da li dok traje ova teška situacija Vlada FBiH može ograničiti rast cijena proizvoda i svojom odlukom vratiti ih na nivo iz perioda prije poskupljenja, Vujanović odgovara da Vlada može propisati mjeru neposredne kontrole cijena ili zadržavanje cijena na zatečenom nivou (zatečene cijene) na određeni datum ili mjeru utvrđivanja marži u trgovini, ali samo i isključivo pod uvjetom da su se stekli razlozi za donošenje tih mjera.

"Kako je u ovom slučaju uglavnom došlo do povećanja nabavnih cijena u lancu snabdijevanja, smatramo da bi se mjera zadržavanja cijena na zatečenom nivou nedvojbeno odrazila na uredno snabdijevanje tržišta Federacije BiH i što bi uzrokovalo smanjenu ponudu, odnosno nestašicu tih roba", rekao je Vujanović, prenosi se na zvaničnoj stranici Federalnog ministarstva trgovine.

Navodi i to da je ekonomski logično da nijedan privredni subjekt neće raditi na svoju štetu, odnosno u konkretnom slučaju "da se bave prodajom roba na način da je prodaje po cijeni nižoj od nabavne".

"Što se tiče mjere neposredne kontrole ograničavanja marži, kako sam već istakao u ranijem odgovoru, Federalna uprava za inspekcijske poslove je trenutno na terenu u obavljanju prioritetnog zadatka provjere opravdanosti visine iskazanih marži u cijenama osnovnih životnih namirnica. Ovisno o nalazima i izvještaju Federalne uprave za inspekcije poslove Ministarstvo će pripremiti informaciju za Vladu FBiH o ovoj problematici i predložiti adekvatno daljnje postupanje u cilju zaštite životnog standarda građana", rekao je federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović u razgovoru za Fenu.

Ilustracija - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Ilustracija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije