Vlada FBiH donijela uredbu: 90 miliona KM za privredu, cilj očuvati radna mjesta

0
Fena
Vlada FBiH donijela uredbu: 90 miliona KM za privredu, cilj očuvati radna mjesta
Foto: Vlada FBiH / Sa sjednice

Vlada FBiH danas je donijela Uredbu o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije COVID-19. Za njenu provedbu u budžetu je osigurano 90 miliona KM.

"Tako je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma raspoređeno 30 miliona KM za pomoć turističko-ugostiteljskom sektoru, Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija 20 miliona KM za pomoć ovom sektoru, Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva 10 miliona KM za pomoć poljoprivredi i prehrambenoj industriji, te Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije 30 miliona KM za pomoć izvoznim preduzećima", rekao je Fadil Novalić, federalni premijer, nakon sjednice Vlade.

Namjera je, dodao je, pomoći likvidnosti najugroženijih sektora, te očuvati radna mjesta, kao i konkurentnost sektora koji su izvozno orijentisani.

"Imamo jasne pokazatelje koje su to oblasti pretrpjele najveću štetu. Tu spadaju promet i komunikacije, turizam, izvozna industrija, poljoprivreda, koje jednostavno neće moći preživjeti zimu bez naše potpore", rekao je Novalić.

Premijer FBiH je istakao da 40 posto od ovih ukupno 90 miliona KM ide na osiguranje radnih mjesta.

"To znači ako turizam ima 30 miliona KM, 12 miliona KM je rezervisano za očuvanje radnih mjesta, a ostatak za tekuće poslovanje", pojasnio je Novalić. 

Novac će se dodjeljivati na osnovu općih i specifičnih kriterija za svaki sektor u okviru resornih ministarstava do kraja godine.

Sedam dana nakon stupanja Uredbe na snagu, resorna ministarstva moraju objaviti javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu finansijske pomoći. Pomoć se može dobiti samo od jednog ministarstva.

"Korisnici pomoći neće moći smanjivati broj radnika do 31. decembra 2020. godine u odnosu na broj uposlenih 30. septembra 2020. godine, izuzev korisnika u oblasti aerodroma i željezničkog prometa, te javnih poštanskih operatera.

Izuzetno, korisnicima kojima se finansijska pomoć dodjeljuje bez objave javnog poziva (aerodromi, željeznice i javni poštanski operateri) zahtjev za dodjelu finansijske pomoći podnose resornom ministarstvu u roku od 15 dana od stupanja Uredbe na snagu", navedeno je iz Vlade.

Propisano je da će pomoć biti dodijeljena korisniku koji je imao pad oporezivog prometa od najmanje 40 posto u periodu od 1. aprila do 30. septembra 2020. godine u odnosu na isti period u 2019. godini, ili je izvoznik koji je ostvario izvoz veći od 30 posto od ukupnog prošlogodišnjeg prometa.

Ovo se ne primjenjuje na banje i lječilišta, kojima se dodjeljuje direktna finansijska pomoć.

Pojedinačni iznos pomoći neće smijeti prelaziti 700.000 KM.

Sredstva dodijeljena održanju likvidnosti namijenjena su isključivo za isplate bruto plaća i troškove poslovanja za period od 1. jula do 31. decembra 2020. godine, uključujući plaćanje naknada za provođenje stručnog nadzora aerodromskih operatora i odobravanje projekata od strane regulatora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije