Aljoša Čampara poslao poruku za SDA, Novalića i za one "koji šire priče"

6
Radiosarajevo.ba
Aljoša Čampara poslao poruku za SDA, Novalića i za one "koji šire priče"
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Aljoša Čampara

Priče da sam otišao jer sam se razljutio što nisam na čelu Kantonalnog odbora i slično, pa to su priče za malu djecu, spinovi i svakakve neistine. Ne čude me ti komentari i te priče.

Izjavio je ovo danas Aljoša Čampara, političar koji je nedavno ponudio ostavku na članstvo u Predsjedništvu Stranke demokratske akcije (SDA), a potom i glasao za smjenu aktuelne Vlade Kantona Sarajevo koju predvodi ova stranka.

Nakon toga, Kantonalni odbor SDA zatražio je da ga se isključi iz stranke. Kolegij SDA, pak, danas nije raspravljao o njegovom slučaju. Čampara je, inače, na pozicijama je zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, potpredsjednik je Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i delegat u tom domu, te ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH.

Podsjetio je Čampara da nije bio kandidat za Kantonalni odbor, već su to bili Fikret Prevljak, koji je i pobijedio, i Semir Efendić.

"Bio sam član Predsjedništva SDA, tako da su te priče za mene, za malu djecu.(...) A, pitajte građane, koga bi više voljeli vidjeti na toj poziciji. Vjerujte, svi će reći - treba neko mlađi, obrazovaniji, energičniji, to je suština", kazao je Čampara. 

On je danas, u izjavi za N1, komentirao razlog zbog kojeg je stavio potpis za smjenu sarajevske vlade: "Mislim da se trebamo baviti suštinom i činjenicama i onim što pričaju građani Kantona Sarajevo - ne znam nikog da je zadovoljan ovom vladom, osim par pojedinaca koji žele da ostanu na vlasti. Nema tu niko da je zadovoljan s radom ove vlade. Pa mi još uvijek nemamo ministra zdravstva, druga stvar - ne postoji dobra sinergija između ove tri stranke koje učestvuju u vlasti."

Čampara je, na pitanje "da li je Vama malo uvredljivo da federalni premijer [Fadil Novalić] za Vaš slučaj, kaže to je kantonalna priča, ne tiče se ostatka FBiH", odgovorio ovako:

"Ne mogu i ne želim da komentiram druge kolege, ako oni misle da je to baš tako, to je oke, nemam problem s tim. Mislim, to ne stoji, to nije tako, ako želite da ponovim, ja sam čovjek koji je dobio najviše glasova za člana Predsjedništva SDA...ako je to njima u redu, a nisu vidjeli razloge koje sam naveo i guraju razloge pod tepih, to nije dobro za stranku. Stranka je puno više od pojedinca. Ali, ako neko misli da to treba tako govoriti, nemam problem s tim.

Jedino se mogu složiti s gospodinom Novalićem da Kanton nije država, nije ni Federacija. Previše se bavimo pitanjem Kantona, a imamo previše neriješenih problema na nivou države i FBiH."

Potom je, u izjavi za Dan uživo na N1, nastavio:

"Ja sam za to da se formira nova Vlada FBiH. Malo je i nepristojno, već dvije godine obnašamo funkcije u tehničkom mandatu i nismo implementirali izborne rezultate. Nadam se novoj parlamentarnoj većini i novoj Vladi. Krajnje je vrijeme da ispoštujemo demokratsku volju građana."

Da li očekuje da će biti smijenjen s pozicije ministra u Vladi FBiH?

"Postoje procedure utvrđene Ustavom, zakonima i Poslovnikom. Ako neko smatra da treba pokrenuti tu proceduru, premijer je pokreće, a saglasnost daje predsjednik FBiH. Ipak, ostaje pitanje šta će se desiti - SDA već ima dva manje ministra u Vladi FBiH) - preminuo je, nažalost, Salko Bukvarević, Elvira Dilberović otišla za ambasadoricu, mi smo već desetkovani, ako ja odem, to će biti još vidljivije."

Kako izgleda daljnji politički put Aljoše Čampare?

"Nemam još nikakve planove, niti sam razmišljao o tome. U Skupštini KS ću biti kao nezavisni zastupnik, vrijeme je pred nama, vidjet ćemo... Apsolutno odbijam spekulacije da sam se već priključio nekoj stranci, to nije tačno."

Budućnost SDA?

"Kritika nije loša stvar, ako nešto kritikujete, iz toga se izrodi nešto dobro. Ima dobrih i čestitih pojedinaca u SDA i čudi me nekad zašto šute. Kritika je dozvoljena. Kakva je budućnost? Zavisi od toga da li će stvari gurati pod tepih i dalje i da li će se oglušiti na anomalije koje su svi vidjeli. Ako se nešto promijeni, bit će mi drago. Ako ja budem taj jedan kotačić koji je pokrenuo promjene, bit će mi drago, da je stranka iz toga izašla kao jača i bolja."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije