Vildana Alibabić: Budžet USK izborni darovni dućan, ali bez poklona za radnike

0
Radiosarajevo.ba
Vildana Alibabić: Budžet USK izborni darovni dućan, ali bez poklona za radnike
Foto: Naša stranka / Vildana Alibabić

Sindikati u obrazovanju Unsko-sanskog kantona od danas počinju svakodnevni štrajk upozorenja, a ako ne bude nikakve reakcije najavljeno je i protestno okupljanje 26. marta.

Radici u obrazovanju traže ravnopravnost sa svim drugim budžetskim korisnicima u finansijskom i svakom drugom smislu.

Vildana Alibabić, zastupnica Naše stranke u Skupštini USK, pružila je podršku sindikatima i ističe činjenicu da su radnici u obrazovanju u USK najlošije plaćeni u Federaciji BiH, što dovoljno govori o njihovom statusu u krajiškom društvu.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Ova Vlada USK nije se usudila, najblaže rečeno, da se uhvati ukoštac s nizom problema u obrazovanju. Bio je to pretežak posao, pa je gurnut u stranu. Vjerovatno je računica bila da se s onoliko novaca koliko bi se moralo 'dati' obrazovanju može kupiti puno više glasova na drugim mjestima. Budžet je, pogotovo sad u izbornoj godini, darovni dućan pun poklona za odabrane, a među njima nisu radnici u obrazovanju.

Zato što njima to i ne treba, oni traže ono što su zaslužili. To ne mogu dobiti jer obrazovanje je proces sticanja znanja, a znanje je moć. Davati nekom moć je opasno za one koji nas žele držati u mraku! Čemu se baviti obrazovanjem kad imamo dovoljno onih koji su naučili hodati kroz nepotizam, korupciju i politički primitivizam?! To je logika vladajuće elite.

Bezbroj puta su prevareni prekidajući štrajkove na osnovu obećanja vlasti, a kako učenici ne bi ispaštali. Sva ta obećanja nikad nisu ispunjena. Nadam se da ovog puta idu do kraja, sve dok prosvjetni radnik ne dobije status u društvu koji zaslužuje, a učenici školske uvjete i nastavni program dostojan 21. vijeka. U toj borbi imaju moju punu podršku“, navela je Alibabić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije