Štrajk upozorenja zdravstvenih radnika u USK

0
Fena
Štrajk upozorenja zdravstvenih radnika u USK
FOTO: Fena / Traže plate

Zaposleni u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću i ostalim zdravstvenim ustanovama Unsko-sanskog kantona (USK) danas su štrajkom upozorenja još jednom tražili svoja prava i poslali poruku kantonalnim političkim liderima.

Zahtijevaju hitno usvajanje Financijskog plana i programa Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona za ovu godinu i isplatu decembarske plate.

"Besmislena situacija, u kojoj zdravstveni radnici stoje ispred ulaza bolnica i domova zdravlja. Prinuđeni smo na ovakav način tražiti svoja osnovna radnička prava, konkretno isplatu plate za decembar prošle godine, iako smo skoro zaradili i januarsku.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Poštivanje Kolektivnog ugovora

Tražimo naravno i poštivanje potpisanog Kolektivnog ugovora, koji nam ove godine garantuje povećanje ličnih primanja", izjavio je vršilac dužnosti predsjednika Sindikata doktora medicine i stomatologije USK Amir Rekić.

Ovim je počelo provođenje zakonske procedure za najavljeni generalni štrajk, ukoliko se ne ispune zahtjevi zdravstvenih radnika.

"Zamislite apsurd da nepostojanje definirane skupštinske većine i nefunkcionisanje Kantonalne skupštine ugrožava egzistenciju ljekara i medicinara. To je nažalost moguće samo kod nas. Krenuli smo sa svakodnevnim dvosatnim štrajkovima upozorenja, sve do ispunjenja zakonskih preduslova za generalni štrajk. Postoji opcija i radikalnijih mjera poput pojedinačnih i kolektivnih otkaza, međutim nadam se da do toga nećemo doći", riječi su predsjednika Sindikata ljekara u Kantonalnoj bolnici u Bihaću Safeta Kuduzovića.

Medicinska sestra Arijana Kurjaković naglasila je da svo osoblje, bez obzira na trenutnu situaciju, ulaže maksimalne napore na svojim radnim mjestima.

"Nismo zatvorili vrata"

"Nismo zatvorili vrata naših odjela i ambulanti. Radimo i postupamo sa empatijom prema pacijentima, za razliku od onih koji su nas doveli u situaciju da svoja prava tražimo ispred bolnice. Svi znaju u kakvim uslovima i pod kakvim pritiskom radimo u posljednje dvije pandemijske godine, ali to nekima očigledno ništa ne predstavlja. Nastavit ćemo s našom borbom za elementarne radnička prava", dodala je Kurjaković.

Štrajkovi upozorenja održani su i drugim zdravstvenim ustanovama ovog kantona, dok je u Domu zdravlja Bihać jučer izražen i radnički protest, gdje je skoro polovina zaposlenih ljekara samoinicijativno obustavila prijem pacijenata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije