Objavljena lista plaća u Njemačkoj: Evo koliko zarađuju ljekari i prodavači

3
Hina
Objavljena lista plaća u Njemačkoj: Evo koliko zarađuju ljekari i prodavači
Foto: Pixabay / Ilustracija

Kako je u svom godišnjem izvještaju o plaćama objavila online platforma za zapošljavanje StepStone, prosječna bruto plaća u Njemačkoj iznosi 56.985 eura godišnje, prenosi Fenix magazin.

Što se tiče prosječne plaće, najbolji prosjek je u južnoj Njemačkoj – Bavarci godišnje zarađuju prosječno 60.013 eura bruto, stanovnici Baden-Württemberga 60.182 eura, a u Hessenu 60.936 eura godišnje.

Velike razlike

Oglasila se Hota-Muminović o štrajku u osnovnim školama u KS: "Sindikat pribjegava lažima"

Oglasila se Hota-Muminović o štrajku u osnovnim školama u KS: "Sindikat pribjegava lažima"

Sa 66.130 eura bruto menadžeri dobivaju u prosjeku 16.500 eura više od kvalificiranih radnika bez kadrovske odgovornosti. Postoje i velike razlike unutar profesija.

Ljekari imaju prosječna godišnja bruto primanja od 100.762 eura, bankari u prosjeku primaju 62.744 eura, a advokati u prosjeku 68.642 eura.

Prodavači zarađuju oko 24.000 eura godišnje, a medicinske sestre koje njeguju starije i bolesne oko 39.600 eura godišnje, navodi portal Bildung.de.

Izvještaj o plaćama StepStone 2021. također je analiziralo koja plaća čini zaposlenike zadovoljnima ili vrlo zadovoljnima.

Nisu zadovoljni

Oni koji su zadovoljni svojom plaćom zarađuju u prosjeku 64.253 eura godišnje. Oni koji u prosjeku primaju 81.503 eura bruto godišnje sebe opisuju kao "vrlo zadovoljne" plaćom.

Otprilike svaka deseta osoba nije bila zadovoljna svojim primanjima, stoji u izvješću o plaćama. Nezadovoljni plaćom bili su oni koji su u prosjeku imali 40.517 eura godišnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije