Njemačkoj će do 2030. nedostajati najmanje 180.000 zaposlenih u sektoru njege

1
Radiosarajevo.ba
Njemačkoj će do 2030. nedostajati najmanje 180.000 zaposlenih u sektoru njege
FOTO:Screenshot / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Njemačkoj će do 2030. nedostajati najmanje 180.000 zaposlenih u sektoru medicinske njege, a broj građana ovisnih o tuđoj njezi će porasti na više od šest miliona, milion više od očekivanog, proizlazi iz studije koju je provelo zdravstveno osiguranje Barmer.

“Ako u obzir uzmemo rastući broj osoba kojima je potrebna tuđa njega i već sada akutni manjak njegovatelja, možemo reći da se Njemačka kreće prema dramatičnoj situaciji kada je u pitanju sektor medicinske njege”, rekao je jedan od direktora zdravstvenog osiguranja Barmer Christoph Straub.

Do 2030. će oko šest miliona građana biti ovisno o tuđoj njezi, što je oko milion više od brojke s kojom se do sada računalo, proizlazi iz studije Barmera. Troškovi tuđe njege bi se sa sadašnjih 49 mogli povećati na 59 milijardi eura godišnje.

Sanela Krsmanović Bistrivoda: O predstavi Seljačka opera, Sanjarnici i pozorišnoj magiji

Sanela Krsmanović Bistrivoda: O predstavi Seljačka opera, Sanjarnici i pozorišnoj magiji

Straub od nove vlade traži hitne mjere kako bi se zanimanje njegovatelja učinilo atraktivnijim.

“Mi moramo što je više moguće osoba pridobiti za školovanje u sektoru medicinske njege”, rekao je Straub.

On je ukazao i na problem mnogih njegovatelja koji su tokom pandemije napustili svoja radna mjesta.

Predsjednik zastupničkog kluba stranke Ljevica u Bundestagu Dietmar Bartsch predložio je hitni program za povrat njegovatelja svom zanimanju.

“Radi se o koordiniranoj akciji na saveznom nivou kojoj bi cilj bio bivše njegovatelje ponovno privoljeti na povratak u stari sektor”, rekao je Bartsch.

Političar Ljevice je predložio da se svakom ko se odluči na taj korak dodijeli premija od 10.000 eura koja bi bila oslobođena poreza.

Bavarski ministar zdravstva Klaus Holetschek je predložio da se medicinskom osoblju na intenzivnim odjelima tokom pandemije korona virusa udvostruče plate i da ih se oslobodi poreza na dohodak.

On smatra da bi se time također postigao efekat povratka onih koji su ovom zanimanju proteklih godina okrenuli leđa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije