Ko sada može da putuje u Njemačku?

Radiosarajevo.ba
Ko sada može da putuje u Njemačku?
Foto: EPA-EFE / Koronavirus u Njemačkoj

Epidemiološka situacija u Njemačkoj je dramatična. I pored trenutne situacije, pravila za ulazak u Njemačku su djelimično blaža nego što su bila prije godinu dana.

Ipak, s obzirom da broj zaraza koronavirusom raste, od 9. novembra svi stariji od dvanaest godina koji ulaze u Njemačku, bez obzira odakle i kojim prijevoznim sredstvom, obavezni su da pokažu odgovarajuće potvrde.

Dakle, onaj ko želi da uđe u Njemačku u svakom slučaju uz sebe mora da ima potvrdu da je vakcinisan, da je preležao virus ili negativan test na koronu. Ta mjera važi do 15. januara 2022. godine. Generalno je ulazak moguć iz svih zemalja članica EU, kao i iz zemalja koje pripadaju Šengen zoni – Island, Norveška, Švajcarska i Lihtenštajn.

Zanimljiva anketa na Redditu: 'Postoje li etnički Srbi u Bosni i Hercegovini koji je zaista vole?'

Zanimljiva anketa na Redditu: 'Postoje li etnički Srbi u Bosni i Hercegovini koji je zaista vole?'

Prije nego što otputujete u Njemačku, raspitajte se o aktuelnoj situaciji i propisima. Detaljne informacije mogu se pronaći na sajtu ambasade Njemačke u BiH i na stranicama njemačkog Ministarstva zdravlja i Ministarstva unutrašnjih kao i vanjskih poslova, pišu Nezavisne.

Ulazak u Njemačku iz trećih zemalja je moguć, ali uz određena ograničenja. Trenutno je dvadeset zemalja na njemačkoj takozvanoj "pozitivnoj listi", među njima su Australija, Kanada i Južna Koreja. Stanovnici tih zemalja u Njemačku mogu da uđu ukoliko uz sebe imaju gore navedene potvrde, bez obzira na svrhu njihovog putovanja.

Putnici iz ostalih trećih zemalja, da bi ušli u Njemačku, moraju biti u potpunosti vakcinisani ili imati valjan razlog zašto je putovanje apsolutno nužno. Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova navedeno je u kojim slučajevima se putovanje uvažava kao apsolutno nužno.

Kada je riječ o vakcinama, priznaju se samo one koje je odobrio njemački Institut Paul Erlih, a to su vakcine Bajontek-Fajzer, Moderna, AstraZeneka i Džonson & Džonson. Verzije tih vakcina koje su odobrene u inostranstvu važe kao ekvivalentne.

Za one koji dolaze iz zemalja visokog rizika obavezan je desetodnevni karantin, koji može da se skrati na pet dana, ukoliko je test negativan. Na listi visokorizičnih zemalja Instituta Robert Koh trenutno su i mnoge zemlje EU, poput Austrije, Belgije, Grčke, Holandije, Hrvatske i Slovenije. Na toj listi su i Srbija, BiH, Crna Gora i Sjeverna Makedonija. Shodno tome, karantin je obavezan i za njemačke putnike koji se vraćaju u zemlju – ukoliko nisu u potpunosti vakcinisani ili nisu preležali virus. Putnici koji u Njemačku dolaze iz visokorizičnih zemalja obavezni su da prethodno prijave dolazak ispunjavanjem digitalnog obrasca.

Za one koji se vraćaju iz područja sa varijantama virusa obavezan je karantin od četrnaest dana. To se odnosi i na vakcinisane i na one koji su preležali virus. Dvonedjeljni karantin ne može da se skrati ranijim testiranjem. Trenutno (stanje: 24.11.) u svijetu nema područja sa varijantama virusa.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije