Ciljevi nove njemačke vlade: Šta u ovom ugovoru piše za Bosnu i Hercegovinu?

0
Radiosarajevo.ba
Ciljevi nove njemačke vlade: Šta u ovom ugovoru piše za Bosnu i Hercegovinu?
Foto:N1 / Ilustracija

"Usuditi se na veći napredak: Savez za slobodu, pravdu i održivost" naslov je koalicijskog ugovora koji su socijaldemokrati, Zeleni i liberali - nova njemačka vlada - ispregovarali za dva mjeseca.

Ugovor na 178 stranica podijeljen je na devet poglavlja, a na temelju toga će vladati u iduće četiri godine.

Na početku se govori o obrazovanju i digitalizaciji, zatim slijedi zaštita klime, piše Deutsche Welle.

Objavljeni snimci: Na Dodikov miting autobusima pristižu pristalice iz Srbije u pratnji MUP-a RS

Objavljeni snimci: Na Dodikov miting autobusima pristižu pristalice iz Srbije u pratnji MUP-a RS

Tamo prva rečenica glasi: „Naša privreda sa svojim poduzećima, zaposlenicima te potrošačicama i potrošačima predstavlja temelj našeg blagostanja." Time se kaže da se zaštita klime i osiguravanje blagostanja ne smiju isključivati.

U sedmom poglavlju se govori o "Odgovornosti Njemačke za Europu i svijet". To poglavlje je napisano na 28 stranica.

Buduća vlada najavljuje ukidanje vremenskih ograničenja za radne dozvole stručne radne snage iz balkanskih zemalja te otvaranje mogućnosti zapošljavanja i neakademski obrazovanih ljudi iz tih zemalja uz uslov da imaju konkretnu ponudu za posao.

Znakovito je da se područje Zapadnog Balkana spominje u prvom dijelu tog poglavlja, gdje se govori o "europskim partnerima".

A tu se kaže: "Podupiremo proces pristupanja Europskoj uniji šest zemalja zapadno-balkanske regije i za to nužne reforme za ispunjenje Kopenhagenskih kriterija. U sklopu toga jačamo civilno društvo i podupiremo daljnje korake približavanja. Kao sljedeći korak moraju biti otvorena prva poglavlja pregovora o pristupu EU-u Albanije i Sjeverne Makedonije, donesena odluka o liberalizaciji viza s Kosovom i nastavljeni pregovori s Crnom Gorom i Srbijom. Podupiremo dijalog o normalizaciji između Kosova i Srbije pod vodstvom EU-a i nastojanja oko trajnog mira u Bosni i Hercegovini na temelju očuvanja teritorijalne cjelovitosti i nadvladavanja etničkog odvajanja.

Paralelno s pristupnim pregovorima EU mora poboljšati svoju sposobnost primanja novih članica."

Kod migracijske i integracijske politike, nova koalicija želi Njemačku pretvoriti u "modernu useljeničku zemlju". Migraciju bi trebalo oblikovati "gledajući u budućnost i realistično", a "neregularnu migraciju“ smanjiti". Dodjela viza bi trebala biti ubrzana i digitalizirana.

"Ukinut ćemo zabranu rada onima koji već žive u Njemačkoj", stoji u ugovoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije