Nove mjere u Njemačkoj stupaju na snagu

0
DW
Nove mjere u Njemačkoj stupaju na snagu
Foto: EPA-EFE / Koronavirus u Njemačkoj

U većini njemačkih saveznih pokrajina od danas stupaju na snagu oštrije mhere u borbi protiv pandemije koronavirusa. Cilj mhera je smanjenje kontakata i spriječavane širenja omikron varijante virusa.

Predstavnici savezne i pokrajinskih vlada još prije desetak dana su se dogovorili o uvođenju strožijih mjera u borbi protiv koronavirusa, a 28. decembar bio je konačni rok za pokrajine da te mjere i uvedu.

Privatno se od danas u otvorenom i zatvorenom prostoru smije okupiti najviše deset ljudi, i to bez obzira radi li se o vakcinisanima ili nevakcinisanima. U taj broj se ne ubrajaju djeca mlađa od 14 godina. Klubovi i diskoteke se zatvaraju, sportske manifestacije se održavaju bez publike, a velika okupljanja na otvorenom su zabranjena.

Različite mere u različitim pokrajinama

"Ovo nije vrijeme za velike dočeke Nove godine", rekao je prilikom donošenja tih odluka novi njemački kancelar Olaf Šolc.

Na sastanku održanom 21. decembra predstavnici savezne i pokrajinskih vlasti dozvolile su pokrajinama da mjere prilagode trenutnom epidemiološkom stanju. Tako neke pokrajine u kojima je epidemiološka situacija teža (uglavnom na istoku zemlje), uvode dodatne mjere.

U pokrajini Meklenburg-Prednja Pomeranija su od danas, pored mjera koja važe na saveznom nivou, poput ograničenja kontakata, uvedene i dodatne, kao što su zatvaranja bioskopa, pozorišta, muzeja i bazena.

Na snazi ostaju ranije donesene mjere ograničenja pristupa radnom mjestu i sredstvima javnog prijevoza samo za vakcinisane, one koji su preležali koronu ili za negativno testirane, kao i mjera pristupa maloprodaji samo za vakcinisane ili one koji su preležali koronu, pri čemu se u to ne računaju prodavnice prehrambenih artikala i svakodnevnih potrepština.

Ugostiteljski objekti smiju i dalje da posluju uz stroga pridržavanja tzv. „pravila 2G“ (pristup samo za vakcinisane ili one koji su preležali koronu). Ponegdje, kao što je to slučaj sa pokrajinom Baden-Virtemberg, ugostiteljski objekti moraju da budu zatvoreni od 22:30 do pet ujutro. Izuzetak je novogodišnja noć kada kafići i restorani smiju da rade do jedan posle ponoći.

Klubovi i diskoteke da, ali bez plesanja, molim

U Berlinu, gradu poznatom po klubovima i diskotekama, vlasti su donijele odluku da, suprotno pravilima dogovorenim na saveznom nivou, klubovi ostanu otvoreni, ali će u njima biti zabranjeno plesanje. Berlinski senator za kulturu Klaus Lederer očigledno je svjestan apsurdnosti te odluke, ali je rekao da vlasnici klubova mogu da organizuju druge kulturne događaje, poput čitanja, projekcija filmova ili izložbi. Konzumacija jela i pića u klubovima i dalje je dozvoljena.

Predstavnici klupske scene u Berlinu, koja je u vreme prije pandemije tom gradu donosila značajnu zaradu, kritikuju odluke političara o zabrani plesa u klubovima. Po njima ta mjera još jednom pokazuje nerazumijevanje politike za klupsku scenu i „potpuni nedostatak koncepta“. Osim toga, vjeruje se da će se žurke iz javnih klubova, gde je moguća kontrola, prebaciti u privatne prostore.

Slično pravilo važi u još jednom gradu poznatom po noćnom životu, Hamburgu. Klubovi i diskoteke tamo takođe smiju da budu otvoreni, ali plesanje je zabranjeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije