Nizozemci zbog lockdowna idu u božićni šoping u Njemačku i Belgiju

0
Radiosarajevo.ba
Nizozemci zbog lockdowna idu u božićni šoping u Njemačku i Belgiju
Foto: EPA-EFE / Nizozemska i COVID-19

Nizozemska su na stroge pandemijske mjere i lockdown koji je uvela njihova vlada, odgovorili masovnim odlaskom u božićni šoping i u provod u Njemačku i Belgiju.

Iako je prelazak granice dozvoljen, takvo ponašanje izazvalo je kritike vlasti sve tri zemlje, piše briselski portal EURACTIV.

U Antwerpen, jedan od najvećih belgijskih gradova blizu granice sa Nizozemskom, pohrlile su hiljade Holanđana željnih odlaska u kupovinu i u barove i restorane, koji su u njihovoj zemlji zatvoreni, prenose agencije.

Christian Schmidt: Sačekati ishod sjednice Skupštine RS o izbornom zakonu

Christian Schmidt: Sačekati ishod sjednice Skupštine RS o izbornom zakonu

Guvernerka pokrajine Antwerpen Cathy Berx poručila je Nizozemcima da ne dolaze u Belgiju.

"Poštujte mjere u svojoj zemlji i nemojte dolaziti ovamo", rekla je Berx.

Zabrinutost su izrazili i zvaničnici pograničnih gradova u njemačkoj pokrajini Sjevernoj Reinei Westfalia. Kai Zwicker, predsjednik okruga Borken koji je tik uz holandsku granicu, rekao je da Nizozemci trebaju da izbjegavaju da putuju u Njemačku bez preke potrebe.

"Ako Holanđani dođu u Njemačku, moraju da poštuju njemačka pravila, a to u prvom redu znači da nose zaštitne maske u prodavnicama", rekao je Zwicker.

I holandski premijer Mark Rutte pozvao je sunarodnike da što je moguće više izbjegavaju fizički kontakt, što znači i da se uzdrže od putovanja preko granice u Njemačku i Belgiju.

Nizozemske vlasti su, da bi spriječile širenje nove omikron varijante korona virusa 19. decembra uvele stroge mjere zaključavanja koje će trajati sve do 14. januara.

Omikron soj virusa je u Nizozemskoj, prema procjeni virusologa Jaapa van Dissela, u ovom trenutku odgovoran za 10 do 15 posto novih zaraza COVID-19.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije