Bosanka prva žena iz BiH koja je postala rektor u Nizozemskoj

5
Radiosarajevo.ba
Bosanka prva žena iz BiH koja je postala rektor u Nizozemskoj
Foto: Privatni album / Pamela Habibović

Profesorica Pamela Habibović dobila je posao rektorice na Univerzitetu Maastricht u Nizozemskoj te je tako postala prva žena iz Bosne i Hercegovine koja je rektor na jednom od prestižnih stranih univerziteta.

Infomaciju je na svom Facebook profilu, objavio Edhem Eddie Čustović, bh. genije s dvodecenijskom adresom u Australiji, koji pomjera svjetske granice u nekoliko oblasti.

Objavu prenosimo u cijelosti, uz njegovu dozvolu:

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

"Nastavljamo sa ultra pozitivnim novostima! Prof. dr. Pamela Habibović je nova rektorica Maastricht University (Mastriht Univerziteta u Holandiji).

Tako je Prof. Habibović postala prva žena iz Bosne i Hercegovine koja je postala rektor na jednom stranom prestižnom univerzitetu! Ako se ne varam, vjerovatno je prva osoba iz BiH da ikada obnaša ovako prestižnu funkciju!

Pamela Habibović (1977.) rođena je u Tuzli, ali je odrasla u Srebrenici. 1992. godine kada rat još nije u potpunosti izbio svim svojim intenzitetom – pobjegla je u Holandiju s majkom i sestrom. Njen otac je ostao jer je očekivao da će nemiri brzo proći. Bilo je suprotno. Kada je i on htio da pobjegne, bilo je prekasno. Nestao je nakon pada Srebrenice.

Studirala je hemijsku tehnologiju (Tehnički fakultet) i doktorirala na University of Twente (Univerzitetu Twente) 2005. Nakon toga je otišla da se bavi istraživanjem na Medicinskom fakultetu čuvenog Harvard University u Bostonu i Univerzitetu McGill University u Kanadi.

Nakon zaustavljanja u Twenteu, preselila se u Maastricht 2014. godine, gdje je postala profesorica neorganskih biomaterijala i nekoliko godina kasnije naučni direktor MERLN-a, Instituta za regenerativnu medicinu inspirisanu tehnologijom u Maastrichtu.

Dobila je niz subvencija, uključujući subvenciju Veni, Vidi i Aspasia, i bila je jedna od šest koji su se prijavili za Gravitacioni grant Regeneracija zasnovana na materijalima od Ministarstva obrazovanja i uspjela je dobiti 18,8 miliona eura zajedno sa drugim univerzitetima.

Prof. Habibović je objavila stotinjak naučnih članaka. Osim toga, bila je u raznim odborima, uključujući "Female Faculty Network Twente", i bila je urednica u raznim naučnim časopisima. Također je četiri godine bila predsjednica Evropskog društva za biomaterijale.

Godine 2013. dobila je nagradu Jean Leray od Evropskog društva za biomaterijale.

Prof. Pamela Habibović je udata i ima dvoje djece.

Prof. Pamela Habibović je ponos Bosne i Hercegovine!", navodi u objavi Edhem Eddie Čustović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije