Bravo / Bosanka Ajla Del Ponte u Tokiju osvojila peto mjesto na 100 metara, voli BiH i Jajce

31. 07. 2021. u 14:48:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 3968

Ajla Del Ponte u posljednjem takmičenju današnjem dana u atletici na Olimpijskim igrama u Tokiju, trčala je u finalu na 100 metara za Švicarsku i osvojila peto mjesto.

Ona je kroz cilj prošla u vremenu 10.97 sekundi, a prvo mjesto je zauzela Elaine Thompson-Herah sa Jamajke (10.61), koja je oborila olimpijski rekord star 33 godine, koji je 1988. godine u Seoulu postavila legendarna Florence Griffith Joyner. 

Ajli ovo nije prvo veliko takmičenje, već je branila boje Švicarske na Svjetskom prvenstvu 2017. u Londonu i Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine.

Ajla Del Ponte osvojila peto mjesto - undefined

Printscreen: Ajla Del Ponte osvojila peto mjesto

Ajla Del Ponte je Bosanka koliko i Švicarka. Majka joj je Senada Del Ponte, djevojački Polažanin, rođena u Jajcu.

Sve do pada ovog grada u agresorske ruke, krajem 1992. godine, radila je kao doktorica u gradu na rijeci Plivi.

Ajla Del Ponte - undefined

Foto: EPA-EFE: Ajla Del Ponte

Senada je te godine napustila BiH i odselila u Švicarsku, gdje se udala za Claudija del Pontea, rođaka nekadašnje glavne tužiteljice Haškog Tribunala Carle del Ponte, te sa njim ima dvoje djece, Ajlu i Karima.

Porodica Del Ponte - Senada, Claudio, Ajla i Karim posjećuje Jajce kada god im to dopuste obaveze. Svi govore i bosanski jezik.

Inače, najbolje rezultate je ostvarila je u štafeti 4 puta 100 metara, osvojivši prvo mjesto na Univerzijadi.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (8)