Naša stranka predlaže mjere kao odgovor na ekonomsku krizu

2
Radiosarajevo.ba
Naša stranka predlaže mjere kao odgovor na ekonomsku krizu
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Sa jednog od prethodnih sastanaka

Sljedeće sedmice u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine bit će razmatran budžet za 2022. godinu, ali i zakoni o doprinosima i porezu na dohodak, a u Našoj stranci smatraju da je intervencija u ovim dokumentima posljednja prilika da se ozbiljno odgovori na ekonomsku krizu i predlože mjere koje je mogu značajno umanjiti.

U saopćenju Naše stranke navodi se da će se posljedice ekonomske krize još dugo osjećati, a one su uzrokovane pandemijom dok smo suočeni s novom krizom kao posljedicom ruske agresije na Ukrajinu.

"Građani nisu sigurni hoće li robe uskoro biti na tržištu, a ako i bude nisu sigurni da li će ih moći priuštiti. Moramo imati pozitivan odgovor na ta pitanja. Da li će roba biti, odgovor je u robnim rezervama, a što se tiče platežne moći građana, odgovor je u uvođenju nekoliko mjera", smatraju u Našoj stranci.

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Iz ove političke partije predlažu da se rastereti oporezivanje potrošnje s vremenskim ograničenjem jer je rast plata onemogućen njihovim poreznim opterećenjem koje je neophodno smanjiti.

Također, kažu da je neophodno smanjiti i poreze na dohodak na ona primanja koja su manja od 1.500 KM mjesečno, povećati penzije manje od 1.000 KM kao i naknade nezaposlenima te socijalna davanja, a time bi se zaštitile najugroženije kategorije stanovništva, povećala potrošnja i ustabililo tržište.

"Neophodno je ukinuti akcize na plavi dizel za poljoprivrednike, te istovremeno povećati stimulacije poljoprivrednicima na tri posto budžeta, koliko i zakon propisuje", naveli su iz Naše stranke.

Predložili su i da se novac od putarina preusmjeri u finansiranje poreskog rasterećenja i dodatne pomoći poljoprivrednicima i penzionerima, saopćeno je iz Naše stranke.

"Podsjećamo Vladu da se uzaludno zadužila 1,8 milijardi KM za izgradnju Termobloka 7, na koji je do sada bačeno 234 miliona KM;35 miliona KM isto tako bačeno je na izgubljeni arbitražni proces za HE Vranduk; neplanski je utrošeno dodatnih 40 miliona KM na izgradnju tunela Hranjen te na brojne druge projekte koji su nam predstavljani kao kapitalni a od kojih nije bilo ništa. U budžetu za 2022 godinu planirano je 200 miliona KM za cestogradnju.

S obzirom na to da javna preduzeća imaju i previše novca kojeg nisu trošili od putarina na gorivo, predlažemo Vladi da se taj novac preusmjeri u finansiranje poreskog rasterećenja i dodatne pomoći poljoprivrednicima i penzionerima. Sada je kapitalni projekt preživljavanje! Za njega je neophodna politička volja vladajućih i razmatranje problema bez kalkulacija koje će uključivati lične i stranačke interese“, istakli su u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije