Naša stranka i SDP inicirali izgradnju Muzeja Holokausta u Sarajevu

12
Radiosarajevo.ba
Naša stranka i SDP inicirali izgradnju Muzeja Holokausta u Sarajevu
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Sarajevo (arhiv)

Klubovi zastupnika Naše stranke i SDP-a danas su u Skupštini Kantona Sarajevo uputili inicijativu za donošenje Zakona o Muzeju Holokausta u Bosni i Hercegovini te predložili i njegov prednacrt.

U obrazloženju inicijative, između ostalog, stoji:

"Smatramo da je Sarajevo grad koji je adekvatno mjesto za takav muzej ne samo kao glavni grad BiH, već kao grad u kojem već pola milenijuma živi najveći broj bosanskohercegovačkih Jevreja, i u kojem je, nažalost, stradao najveći broj njih za vrijeme nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu.

S vjerom i nadom da će Sarajevo, kao rodni grad i dom brojnih Sarajki i Sarajlija, pripadnika i pripadnica jevrejskog naroda, kao glavni grad Bosne i Hercegovine koja je bila i ostala domovinom brojnih Bosanaca i Bosanski, Hercegovaca i Hercegovki iz reda jevrejskog naroda, nakon sedamdeset i sedam godina dobiti adekvatnu instituciju, prostor i način na koji će njegovati sjećanje na žrtve holokausta, kao i sjećanje na svjetle i časne primjere čovječnosti Sarajki i Sarajlija, Bosanaca i Hercegovaca za vrijeme holokausta".

Osim inicijative i prednacrta zakona, klubovi Naše stranke i SDP-a predali su i elaborat o opravdanosti osnivanja Muzeja Holokausta.

Projekt je dobio i zvaničnu podršku rukovodstva Grada Sarajeva, kao i načelnika Općine Centar Srđana Mandića.

U Centru se nalazi zgrada u kojoj bi bila smještena kolekcija Muzeja, a to je sinagoga na Mejtašu, "Il kal di la Bilava" (Hram na Bjelavama) koja je nacionalizirana početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Pomenutu inicijativu je u ime oba kluba predao zastupnik Damir Nikšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije