Naša stranka: Predvodimo proces za dobijanje kandidatskog statusa BiH u EU

6
Radiosarajevo.ba
Naša stranka: Predvodimo proces za dobijanje kandidatskog statusa BiH u EU
Foto: Naša stranka / Članovi Naše stranke

Naša stranka je danas u Parlamentu BiH održala zajedničku sjednicu Predsjedništva i Glavnog odbora.

Povod je aktuelna politička situacija u zemlji s posebnim osvrtom uticaja globalne krize na sigurnosnu, političku i ekonomsku stabilnost BiH.

Na sjednici su doneseni sljedeći zaključci:

Internetom kruži lažni dokument o ugroženom miru u BiH, Kožljak: "Hibridna propaganda"

Internetom kruži lažni dokument o ugroženom miru u BiH, Kožljak: "Hibridna propaganda"

1. U cilju što bržeg dobijanja kandidatskog Bosne i Hercegovine u EU zahtijevamo hitno održavanje sjednice Doma naroda BiH kako bi se usvojili Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u te Prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama. Ovi zakoni nalaze se na listi 14 prioriteta i njihovo usvajanje dovoljno je da BiH kredibilno traži status kandidata za pridruživanje Evropskoj uniji.

2. S obzirom na sigurnosnu i političku krizu u Evropi i svijetu te izazovima koje ona predstavlja za BiH i region, a u odsustvu strateške diplomatske aktivnosti BiH na međunarodnom nivou, obavezuju se predstavnici Naše stranke da nakon Berlina organizuju zagovaračke aktivnosti u Briselu, Beču, Londonu, Vašingtonu i drugim prijestolnicama koje učestvuju u donošenju odluka u vezi sa budućnošću BiH i regiona, kako bi se ostvarila maksimalna korist za BiH.

3. Naša stranka će u narednih 60 dana na svim nivoima vlasti uputiti set antikoruptivnih zakona. Na državnom: Izmjene i dopune Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju. U Domu naroda FBiH zahtijevamo usvajanje Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije. Na kantonalnom nivou vlasti, kako smo već to uradili u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu, insistirat ćemo na usvajanju Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika. To je preduslov za formiranje ureda za borbu protiv korupcije u tim kantonima.

4. Što se tiče izmjena Izbornog zakona, Naša stranka stoji čvrsto iza svog prijedloga ustavnih promjena i neće učestvovati u pregovorima koji produbljavaju postojeće ili stvaraju nove etničke podjele zemlje. Nećemo pristati na dogov etnonacionalnih stranaka koji zagovaraju podjele, ne implementiraju međunarodne presude i koji su štetni po BiH. Pozivamo međunarodnu zajednicu da razmatra jedini prijedlog u zvaničnoj parlamentarnoj proceduri te da poštuje institucije BiH. Učinit ćemo sve da se Izbori održe u oktobru, uz korištenje savremenih tehnologija koje sprečavaju dokumentovane izborne krađe te da se rezultati izbora implementiraju.

5. Zahtijevamo političku i zakonsku odgovornost Vlade premijera Fadila Novalića te rukovodstva Elektroprivrede BiH za propast najvećeg energetskog projekta u savremenoj istoriji BiH, Termobloka 7, za koji su zadužili FBiH u iznosu od 1,8 milijardi KM, a na kojem je samo do sada izgubljeno 234 miliona KM; 35 miliona KM potrošenih na izgubljeni arbitražni proces za HE Vranduk; neplanski utrošenih 40 miliona KM na izgradnju tunela Hranjen te preko pola milijarde neuplaćenih doprinosa u rudnicima u vlasništvu FBiH.

6. Da bismo obezbijedili sigurno snabdijevanje hranom za sve građane BiH, poljoprivreda i ruralni razvoj moraju biti prioritetni sektori za strateška ulaganja na čemu smo insistirali protekle tri godine. U parlamentarnu proceduru uputit ćemo zakone neophodne za hitno oslobađanje EU pretpristupnih fondova za ruralni razvoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije