Ćudić: Ne smijemo pristati da dijete u KS vrijedi više, sve porodilje zaslužuju...

7
Radiosarajevo.ba
Ćudić: Ne smijemo pristati da dijete u KS vrijedi više, sve porodilje zaslužuju...
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Sabina Ćudić

Naša stranka je još 2014. godine uputila Vladi Federacije BiH tri moguća modela finansiranja porodiljskih naknada u čitavoj Federaciji BiH.

Sabina Ćudić, zastupnica u Naše stranke u PD Parlamenta Federacije BiH, smatra da je potpuno necivilizacijski da imamo porodilje koje žive 50 kilometara od Sarajeva i ne ostvaruju ista prava kao porodilje u Sarajevu.

Postoje načini na koje se može postići da porodiljama u drugim kantonima slušati ovu pozitivnu priču ne bude jedno tužno iskustvo.

Čudne prakse Tužilaštva BiH: Zašto nema optužnica protiv snajperista i ubica djece Sarajeva?

Čudne prakse Tužilaštva BiH: Zašto nema optužnica protiv snajperista i ubica djece Sarajeva?

Naša stranka sa ovom odlukom želi stimulisati i druge kantone na pravilnu preraspodjelu sredstava. Analize budžeta drugih kantona pokazale su gdje i kako i koliko bahato se troši novac.

"Prilikom usvajanja budžeta u FBiH ukazivali smo na tačke sa kojih bi trebalo preusmjeriti novac. Ne smijemo pristati na ideju da beba u KS vrijedi više", poručuje Ćudić.

Važna činjenica je i to da je, kada je u pitanju Kanton Sarajevo, ukinuto pravilo da je posjedovanje motornog vozila smetnja i prepreka za dječiji dodatak. Na žalost, to pravilo je i dalje važeće za ostale kantone.

Povodom Dana žena, 8. marta, Naša stranka predstavlja osam inicijativa svojih zastupnica i zastupnika na raznim nivoima vlasti u FBiH koje imaju za cilj ukazati na probleme i poboljšati položaj bh. žena u porodici, društvu, zdravstvu i na radnim mjestima.

Zastupnica i predsjednica Komisije za ljudska prava Parlamenta FBiH Miomirka Melank skrenula je pažnju na nedostatke Krivičnog zakona FBiH kad je u pitanju nasilje nad ženama i djecom. Naša stranka je, kaže Melank, uputila 45 amandmana na ovaj zakon, među kojima su:

U parlamentarnu proceduru Naša stranka je uputila 45 izmjena i dopuna, među kojima su:

  • - zabrana zamjene kazne zatvora novčanom kaznom za djela seksualnog nasilja na štetu djeteta;
  • - zabrana uvjetnog puštanja na slobodu lica osuđenih za nasilje u porodici;
  • - zabrana približavanja i komunikacije sa žrtvom nasilja;
  • - obavezan psihosocijalni tretman počinilaca nasilja;
  • - zabrana potpunog vršenja bilo kojeg posla sa djecom osuđenima za djela protiv spolne slobode;
  • - udaljenje iz domaćinstva počinilaca nasilja, kada postoji opasnost od ponavljanja nasilja;
  • - izrada posebnog registra lica pravosnažno osuđenih za krivična djela na štetu spolnog integriteta djeteta
  • - drastično povećanje kazni zatvora za silovanje, bludne radnje i spolnu zloupotrebu djece, za pedofiliju, iskorištavanje djece za pornografiju, rodoskvrnuće, prinudno zaključenje braka i druge opake radnje koje se tiču nasilja u porodici i nasilja uopšte.

Melank kaže da su svi amandmani podneseni, prije svega zbog želje za pomoći žrtvama, ali i zbog usklađivanja Zakona sa Konvencijom Vijeća Evrope o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja (Lanzarote konvencije) kao i s Konvencijom o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija).

Prošlo je čak devet godina otkako je BiH ratificirala spomenute konvencije a dvije otkako je Predstavnički dom usvojio zaključak da Vlada pristupi ovim izmjenama Krivičnog zakona u roku od 90 dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije