Porodilje u KS će primati naknadu od 1.000 KM mjesečno

9
Radiosarajevo.ba
Porodilje u KS će primati naknadu od 1.000 KM mjesečno

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom na koji je Vlada Kantona Sarajevo podnijela amandman na član 20. prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom.

Za potrebe ovog amandmana u Budžetu Kantona Sarajevo bit će izdvojen dodatni iznos od 29 miliona KM.

Ovim izmjenama će svaka porodilja dobijati mjesečni iznos u visini prosječne plate u Federaciji BiH, koja sada iznosi oko 1.000 KM.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

"Novčana naknada za ženu – majku koja je u radnom odnosu trenutno iznosi 450 KM, a novčana pomoć za nezaposlenu ženu – majku 225 KM.

Predviđeno je da se ona za tekuću godinu utvrđuje na osnovu posljednjeg objavljenog statističkog podatka Federalnog zavoda za statistiku o visini prosječne plate u Federaciji BiH za prethodnu godinu (trenutno iznosi oko 1.000 KM)", napisala je na svom Facebook profilu zamjenica predsjedavajućeg Skupštine KS Danijela Kristić.

Ovim Zakonom se predviđa i da porodice koje imaju troje ili više djece, ostvaruju dodatak na djecu uvećan za 10 posto za svako dijete.

Također se i cenzus prihoda kod stalne novčane pomoći uvećava za 10 posto (75 KM), a u slučajevima kada korisnik ne živi sa članom porodice, prijedlog je da se cenzus prihoda sa 20 uveća na 60 posto prosječne plate.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije