Naša stranka: Što je protiv BiH, to je i protiv Hrvata

Radiosarajevo.ba
Naša stranka: Što je protiv BiH, to je i protiv Hrvata
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Naša stranka bira novog predsjednika

Povodom zaključaka Hrvatskog narodnog sabora koji su donijeti na jučerašnjem vanrednom zasjedanju, reagovala je Naša stranka.

"Usvojeni zaključci na Hrvatskom narodnom saboru, pogotovo oni koji se tiču uslovljavanja izbora izmjenama Izbornog zakona te prijetnje dubljom etnoteritorijalnom reorganizacijom zemlje su i antihrvatski i antibosanskohercegovački. Niko u ovoj zemlji danas nije sretan zbog ovakvih zaključaka. Sve što je protiv BiH, istovremeno je i protiv svakog od njenih naroda, i obratno", naveli su iz Naše stranke.

Dodaju da su Hrvati bosanskohercegovački narod "i da je njihova cijela Bosna i Hercegovina, kao što je i bošnjačka i srpska i Ostalih."

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

"Nebriga hrvatskog političkog rukovodstva za RS, učinila je da Hrvata tamo gotovo nema. Tražeći da glasovi Hrvata u Sarajevu, Tuzli, Zenici i u drugim mjestima ne budu jednako vrijedni glasovima Hrvata iz Mostara, Gruda, Čapljine i drugih mjesta gdje su Hrvati većina, HDZ čini da ti naši građani u političkom smislu nestanu i iz tih dijelova BiH.

Insistiranjem na legitimnim i nelegitimnim Hrvatima, HNS je prigrlio jednoumlje i odbacio sve one Hrvatice i Hrvate koji se s njima ne slažu. HNS nanosi historijsku štetu Hrvatima zagovarajući politički i teritorijalni aparthejd. Hrvatima treba otvorenost, da ljudi iz cijele BiH počnu dolaziti u krajeve u kojima su većina s namjerom da tu rade i žive kao i da se sami s istom namjerom počnu širiti cijelom BiH.

Priča o bojkotu izbora i novoj teritorijalnoj organizaciji BiH dodatno destabilizira političku situaciju, samim tim i ekonomsku i bilo koju drugu. Dovest će do novih odlazaka naših građana, što je loše za cijelu BiH a pogotovo za Hrvate s obzirom na njihovu najmanju brojnost. Pozivati HDZ na razum, nema nikakvu svrhu. Pozivamo stoga Hrvate da se okrenu političkim opcijama kojima je do njih istinski stalo, u jednakoj mjeri kao i do drugih građana", naveli su iz Naše stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije