SDA poslala poruku HNS-u, ali i Milanoviću: On se i u Hrvatskoj pita malo

14
Radiosarajevo.ba
SDA poslala poruku HNS-u, ali i Milanoviću: On se i u Hrvatskoj pita malo
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Izetbegović i Čović usaglasili stavove

U Mostaru je danas održano Prvo zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine (HNS BiH), nevladine udruge Dragana Čovića, šefa Hrvatske demokratske zajednice u našoj zemlji (HDZ BiH). Čović se obratio javnosti pročitao sedam zaključaka koji su danas, istaknuo je šef HDZ-a, jednoglasno usvojeni na zasjedanju.

Nakon brojnih reakcija javnosti, oglasila se i Stranka demokratske akcije čije saopćenje prenosimo u cijelosti.

"SDA ocjenjuje neprihvatljivim zaključke HNS-a usvojene na zasjedanju u Mostaru i smatra da oni neće doprinijeti relaksiranju odnosa u Federaciji BiH.

EURO 2024 | Ludilo u Štutgartu: Pogotkom u stotoj minuti Mađarska slavila i održala nade u plasman

EURO 2024 | Ludilo u Štutgartu: Pogotkom u stotoj minuti Mađarska slavila i održala nade u plasman

Zaključci HNS-a, koji u sebi sadrže i prijetnje o 'teritorijalnoj reorganizaciji', niz proizvoljnih i netačnih ocjena i tumačenja Ustava i zakona, sužavaju prostor za razgovore o ustavnoj reformi i izmjenama izbornog zakonodavstva.

'Teritorijalne reorganizacije' i dodatnih etničkih podjela neće biti, niti će SDA na to ikada pristati. Za to ne postoji nikakav pravni ni politički osnov. Avanturisti koji sanjaju o obnovi 'Herceg-Bosne' ili formiranju 'trećeg entiteta', morali bi na umu imati haške presude za udruženi zločinački poduhvat, kao i sudbinu 'samouprave' koju je predvodio Ante Jelavić.

Neutemeljena je tvrdnja HNS-a da ne postoje ustavne i zakonske pretpostavke za održavanje izbora, te da je Centralna izborna komisija nezakonito izabrana. HNS ne može preuzimati ulogu Ustavnog suda i drugih nadležnih sudova, pa sam donositi zaključke šta jeste a šta nije ustavno i zakonito. Postoje intitucije koje su nadležne za takva tumačenja.

Stranke okupljene oko HDZ-a imaju pravo da bojkotuju izbore, to je njihova politička odluka. Međutim, niko nema pravo - samo zato što nije ostvario svoj politički cilj - da blokira i spriječava njihovo održavanje, jer je to u suprotnosti sa zakonom.

SDA je uvijek pokazivala spremnost za razgovor o svim bitnim političkim pitanjima i pri tome težila postizanju kompromisnih i izbalansiranih rješenja u interesu države BiH i svih njenih građana, ali nikada neće pristati na neprincipijelne pritiske, ucjene ili prijetnje.

Na politiku SDA pogotovo neće uticati prijetnje i uvrede koje na račun Bosne i Hercegovine svakodnevno izriče predsjednik Hrvatske Zoran Milanović. On se i u Hrvatskoj pita malo, a o Bosni i Hercegovini će se uvijek pitati – nimalo", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije