SBB o zaključcima HNS-a: Ne prihvatamo nikakve 'treće entitete'

6
Radiosarajevo.ba
SBB o zaključcima HNS-a: Ne prihvatamo nikakve 'treće entitete'
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Fahrudin Radončić

Povodom zaključaka usvojenih na jučerašnjem zasjedanju HNS-a u Mostaru, oglasio se Savez za bolju budućnost.

Iz SBB-a poručuju da Bosni i Hercegovini "u trenutnim, vrlo složenim sigurnosno-političkim prilikama", nije potrebno raspirivanje dodatnih međunacionalnih tenzija i unošenje dodatnih nemira među građane i njihove političke predstavnike.

"Smatramo da sve strane, stranke i pojedinci trebaju istinski zagovarati razgovor i saradnju, poštujući demokratske principe i prakse, što predstavlja jedini racionalan put.

Melina Džinović o svojoj djeci: Drago mi je što Kan nije poput Đine

Melina Džinović o svojoj djeci: Drago mi je što Kan nije poput Đine

SBB ne pristaje na dodatne etničke podjele Bosne i Hercegovine niti prihvata teritorijalne reinkarnacije i nastajanje bilo kakvih 'trećih entiteta' i posljedičnih 'jedinica'. To, u biti, otkriva tajne agende i suicidalnu namjeru podjele Bosne i Hercegovine na tri dijela, na način koji omogućava da plemenske poglavice nastave višedecenijsku jalovu vlast nad građanima koji masovno odlaze i bježe od neuspješne vlasti u inozemstvo", naveli su iz ove stranke.

Smatraju da se Opći izbori u BiH trebaju održati "te da u tom smislu nema mjesta političkim ultimatumima."

"Bitno je da postoje svi zakonski preduvjeti za organizaciju fer izbora. Eventualni bojkot izbornog procesa i neizlazak na izbore pravo je svakog pojedinca ili grupe, ali opstrukcija organizacije i onemogućavanje održavanja izbora na kojem žele da učestvuju drugi politički subjekti i građani prelazi u domen krivične odgovornosti.

Na kraju, SBB poziva na mudrost, odgovornost i nastavak dijaloga i političke pregovore pod još većom i energičnijom medijacijom predstavnika zvaničnog Vašingtona i Brisela. Ta pomoć je sudbonosna u iznalaženju najboljih mogućih rješenja u smislu provođenja presuda Međunarodnog suda za ljudska prava i drugih pravosudnih institucija kako bi bila zagarantirana sva demokratska prava svakom građaninu i narodu na cijeloj teritoriji BiH.

Bosna i Hercegovina je država i Bošnjaka, i Srba, i Hrvata, ali i svih građana, pa smatramo da tolerantniji međusobni pristup i razgovori nemaju alternativu. Sve drugo vodi ka opasnoj eskalaciji za koju svako ponaosob treba snositi krivičnu i svaku drugu političku odgovornost", navode iz SBB-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije