Naša stranka: Naš izbor uvijek će biti Boro i Damir

10
Radiosarajevo.ba
Naša stranka: Naš izbor uvijek će biti Boro i Damir
Foto: Radiosarajevo.ba/ Mediacentar / Damir Imamović/ Boro Kontić

Danas je Gradsko vijeće, tajnim glasanjem, izabralo dobitnike Šestoaprilske nagrade za 2022. godinu. Nagradu za doprinos u oblasti kulture i umjetnosti nije dobio Damir Imamović, bosanskohercegovački interpretator sevdalinke i autor, kao ni Boro Kontić za doprinos u drugim oblastima rada i stvaralaštva.

Vijećnici i vijećnice Naše stranke u Gradskom vijeću Grada Sarajeva čestitaju svim dobitnicima. Ne "umanjujući značaj doprinosa nikog od kandidata", oni također "izražavaju žaljenje što vijećnici i vijećnice svojim izborom nisu prepoznali najbolje te iskoristili priliku da vrate kredibilitet Šestoaprilskoj nagradi koja je zadnjih godina značajno devalvirana".

"Žalimo zbog toga što naše kolegice i kolege u kategoriji 'kultura i umjetnost' nisu u obzir uzeli da je Damir Imamović prije samo tri mjeseca proglašen najboljim umjetnikom Evrope. Damir Imamović je, kroz tradicionalnu bosanskohercegovačku muziku, njenu originalnu i inovativnu interpretaciju, ali i autorski rad uspio da naš grad i državu vratio na mapu međunarodne muzičke scene, jer se radi o značajnom priznanju koje dodjeljuje britanski magazin Songlines. Pored sedam albuma sevdalinki, Damir je i autor historiografski izuzetno važnog djela - knjige Sevdah. Radi se o prvoj knjizi o sevdahu koja na jednom mjestu sažima muzičke, poetske, kulturno-historijske i popularne tendencije u razvoju ovog muzičkog žanra.

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

O Bori Kontiću, koji također nije izabran, ne treba posebno govoriti. Ne prepoznati njega kao vrijednog za Šestoaprilsku nagradu znači ne smatrati vrijednim predratne emisije kao što su Primus, Top lista nadrealista ili Omladinski program Radija Sarajevo, kao ni njegov ratni rad ili poslijeratno pokretanje Mediacentra te niza projekata koji su unutar njega pokrenuti. Posebno je ponižavajuće da je Kontić zaobiđen i prošle godine.

Iako su prethodne gradske vlasti uradile sve da devalviraju značaj Šestoaprilske nagrade, na nama je i dalje odgovornost da se sjetimo da se ista dodjeljuje kao najviše društveno priznanje za značajna ostvarenja i značajne rezultate rada, a takve rezultate su, u svojim kategorijama, postigli jedino Damir Imamović i Boro Kontić", poručuju vijećnici i vijećnice Naše stranke koji kažu da će se zalagati da u budućnosti glasanje za Šestoaprilsku nagradu bude javno:

'Mnogima tajnost olakšava da glasaju po direktivi a ne kako oni sami misle i sigurno ne bi znali argumentovano objasniti zašto su glasali kako su glasali. Bilo bi zanimljivo čuti njihove argumente zašto nisu odabrali najbolje'", navodi se u saopćenju.

Napominju i da treba uzeti u obzir činjenicu da je Odbor za Šestoaprilsku nagradu, koji čine i istaknute ličnosti, glasanjem koje je obavljeno ranije prednost dao Imamoviću i Kontiću u odnosu na njihove protivkandidate.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije