Vijeće ministara BiH podržalo Prijedlog za izgradnju aerodroma Trebinje

9
Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara BiH podržalo Prijedlog za izgradnju aerodroma Trebinje
Vijeće ministara BiH / Vijeće ministara BiH

Na današnjoj sjednici Vijeća ministra Bosne i Hercegovine utvrđen je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Memoranduma o razumijevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnog projekta "Izgradnja aerodroma Trebinje" između Vijeća ministara BiH i Vlade RS.

Predloženim osnovama se utvrđuju osnovni pravci buduće saradnje, s ciljem realizacije projekta "Izgradnja aerodroma Trebinje", uz poštivanje dobre međunarodne prakse i zakonodavstva dvije države. Ministarstvo komunikacija i transporta i Kancelarija za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH tehnički će doraditi Prijedlog osnova prije upućivanja Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru odlučivanja.

Na današnjoj sjednici donesena je Odluka o određivanju dijela carinskog područja BiH kao "Slobodna zona Trebinje", koju je predložilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa nakon što je zaprimilo zahtjev Grada Trebinja sa dokumentacijom koja uključuje i elaborat o ekonomskoj opravdanosti.

Izrael izveo napad na Iran: Raketama zahvatili grad koji je blizu nuklearnih postrojenja

Izrael izveo napad na Iran: Raketama zahvatili grad koji je blizu nuklearnih postrojenja

Vijeće ministara BiH u drugom krugu glasanja nije postiglo saglasnost u pogledu podrške rezolucijama koje se odnose na obustavu i izmjenu pristupa resursima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Rusku Federaciju i Bjelorusiju, u skladu sa članom 8.3 Sporazuma o osnivanju EBRD-a.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova i imenovao delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma sa Vladom Republike Hrvatske o rekonstrukciji mosta Brčko (BiH) - Gunja (RH).

"Troškove rekostrukcije mosta BiH i Hrvatska snosit će u jednakim dijelovima po 50 posto, odnosno BiH će obezbijediti oko 5 miliona KM, s obzirom da su ukupni troškovi njegove rekonstrukcije, prema do sada raspoloživim podacima, procijenjeni na oko 10 miliona KM. Brčko Distrikt BiH je za izradu projektno-tehničke dokumentacije odobrio 1,6 miliona KM", saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Prijedlog odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata nije razmatran jer ga je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa povuklo uoči usvajanja dnevnog reda zbog pribavljanja određenih mišljenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije