Vijeće ministara BiH sutra o aerodromu Trebinje: U Hrvatskoj strahuju od 'ruskih lovaca'

1
F. V.
Vijeće ministara BiH sutra o aerodromu Trebinje: U Hrvatskoj strahuju od 'ruskih lovaca'
Foto: Moja Hercegovina / Ilustracija

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Vijeća ministara trebao bi biti razmatran Nacrt memoranduma o razumijevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnog projekta "Izgradnja aerodroma Trebinje" između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije.

Predlagač ove tačke je Ministarstvo komunikacija i prometa na čijem čelu je Vojin Mitrović iz SNSD-a Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH.

Projekat Aerodroma Trebinje, koji bi mogao koštati 100 miliona eura, pa i više, izazvao je prošle godine veliku pažnju i vlasti Republike Hrvatske koja od Bosne i Hercegovine tražila objašnjenje šta se tačno planira graditi u tom pograničnom području.

Grand centar postaje grandiozniji Bingo City Center Ilidža

Grand centar postaje grandiozniji Bingo City Center Ilidža

Kome će naše nebo?

Podsjetimo, koncem aprila prošle godine, raspisan je međunarodni konkurs za izradu projektno-tehničke dokumentacije. Aerodrom bi se trebao nalaziti na kraškom području 14 km zapadno od centra Trebinja i zauzimat će površinu od preko 300 hektara.

Podsjetimo, krajem aprila prošle godine ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović potvrdio je da je Srbija počela komunikaciju sa predstavnicima naše zemlje u vezi sa kontrolom neba na teritoriji koju će pokrivati budući Aerodrom Trebinje.

Momirović je tada pojasnio da Srbija ne želi da finansira aerodrom u Trebinju koji će koštati stotine miliona, a da kontrolu neba ima treća strana, odnosno ne BiH, ne Srbija, nego u ovom slučaju Hrvatska.

U međuvremenu, podsjetimo, mediji iz Hrvatske iznijeli su bojazni da - Beograd planira u Trebinju stacionirati ruske i(li) srpske lovce.

"Aleksandar Vučić i Srbija u potpunosti plaćaju, a Milorad Dodik gradi golemi međunarodni aerodrom u Trebinju, s terminalom većim od 7.000 kvadrata i pistom dužom od zagrebačke i beogradske!", pisala je u maju ove godine splitska Slobodna Dalmacija.

Treba imati u vidu da agresija Rusije na Ukrajinu cijelu priču stavlja u mnogo širi geopolitički kontekst i traži odgovore na brojna pitanja.

Institucije Hrvatske su se sredinom augusta prošle godine aktivirale u vezi s ovim pitanjem.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske dr. Tomislav Ćorić zatražio je od Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine zvaničnu informaciju o ovom projektu.

"Sukladno odredbama članka 3. Konvencije o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica, molim Vas da nam kao zainteresiranoj državi dostavite informaciju o aktivnostima vezanim za izgradnju zračne luke Trebinje kod mjesta Taleža u Republici Srpskoj, Bosna i Hercegovina", napisao je ministar Ćorić u dopisu bh. ministrici Biseri Turković.

Strah u Hrvatskoj

Informacija je, također, upućena na znanje i ministrici Vladi RS-a Srebrenki Golić, a o svemu je upoznato i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske s Gordanom Radmanom Grlićem na čelu.

Ključno pitanje koje se postavlja u našem zapadnom susjedstvu jeste - ko će letjeti s ovog aerodroma, pošto je okolna mreža zračnih luka više nego dovoljna?

"Trebinju ne gravitira baš puno ljudi, a tamošnji turizam je još u povojima? Ako se cilja na iseljene u svijet, njima je na samo 30-ak kilometara dalje Dubrovnik. Ekonomske logike za aerodrom Trebinje već na prvi pogled nema ni u tragovima, no neku drugačiju logiku nude možda koruptivni interesi ili kuloarska nagađanja kako se investicijom Aerodroma Srbije zapravo kamuflira buduću vojnu namjenu tog objekta. Možda će u istočnoj Hercegovini za koji mjesec prve konture dobiti pista koja zapravo kani udomiti eskadrile ruskih ili srpskih lovaca? Gabariti uzletno-slijetne staze možda se kroje po ruskim transportnim "antonovima", a ne po Boeingu 777, kako se deklarira u konkursu?", pitaju se u Hrvatskoj.

Dok pojedini autori bliski srbijanskim pogledima ukazuju da su tvrdnje o aerodromu za lovce tako blizu Hrvatske i granici NATO-a potpuno neutemeljene sigurnosna dilema u susjednoj Hrvatskoj je itekako je prisutna.

Zbog svega bit će posebno zanimljiva pozicija HDZBiH Dragana Čovića koji će očito morati birati između savezništva sa Dodikom i Vučićem i interesa susjedne Republike Hrvatske. Zanimljiva će biti i pozicija hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koji je rekao da je Dodik "hrvatski partner" u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije