Važan diplomatski sastanak: Bećirović u Vatikanu razgovarao s papom Franjom

3
Radiosarajevo.ba
Važan diplomatski sastanak: Bećirović u Vatikanu razgovarao s papom Franjom
Foto: Predsjedništvo BiH / Bećirović i papa Franjo

U okviru službene posjete Svetoj Stolici člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića u privatnu audijenciju primio je poglavar Katoličke crkve papa Franjo danas u 10 sati. 

 Denis Bećirović zahvalio se papi Franji na privatnoj audijenciji u Apostolskoj palati u Vatikanu. Tokom srdačnog razgovora Bećirović i papa Franjo konstatirali su da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Svete Stolice prijateljski, uz visoki nivo razumijevanja i uvažavanja.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je izrazio zahvalnost papi Franji i Svetoj Stolici za principijelnu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Tom prilikom izrazio je nadu da će se nastaviti podrška Svete Stolice našoj zemlji, posebno na euroatlantskom putu. Bećirović je rekao da Bosna i Hercegovina izuzetno cijeni angažman i posjetu pape Franje našoj zemlji, kao i dvije posjete Ivana Pavla Drugog

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Papa Franjo je naglasio da Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u njegovom srcu, te da se rado prisjeća posjete našoj zemlji i susretima s ljudima u Sarajevu 2015. godine. Tokom razgovora papa Franjo je rekao da prati dešavanja u Bosni i Hercegovini i da podržava snaženje kulturnog i međureligijskog dijaloga, zajednički život u Bosni i Hercegovini i njen multietnički karakter. 

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović pozvao je papu Franju u posjetu Bosni i Hercegovini, i rekao da bi svim građanima i narodima bila čast da još jednom pruže gostoprimstvo poglavaru Katoličke crkve. 

Denis Bećirović komentirao odluku NSRS i objasnio zašto je ovo "pirova pobjeda jednog entiteta"

Denis Bećirović komentirao odluku NSRS i objasnio zašto je ovo "pirova pobjeda jednog entiteta"

Dr. Bećirović je čestitao na pontifikatu papi Franji, koji je u martu ove godine obilježio desetu godišnjicu od izbora za poglavara Katoličke crkve. Dr. Bećirović je naglasio da je tokom pontifikata papa Franjo svojim riječima, gestama i aktivnostima snažno poticao učvršćivanje trajnog mira, povjerenja i tolerancije, ohrabrujući  duh zajedništva i bratske ljubavi.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je ukazao na važnost Deklaracije o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajedničkom suživotu koju su 2019. godine potpisali papa Franjo i veliki imam Al-Azhara Ahmad Al-Tayyeb. Posebno je istakao da potpisana Deklaracija predstavlja poziv na pomirenje i bratstvo među svim ljudima dobre vjere.

Bećirović i papa Franjo
Foto: Predsjedništvo BiH: Bećirović i papa Franjo

Prilikom službene posjete Svetoj Stolici član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović poklonio je papi Franji primjerak knjige Codex diplomaticus Regni Bosnae: povelje i pisma stare bosanske države i Svečanu povelju kralja Tvrtka I Kotromanića.

Nakon audijencije kod pape Franje, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović imat će sastanak s državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom i sekretarom Svete Stolice za odnose s državama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije