Bećirović osudio izraelski napad na bolnicu u Gazi: "Ubijeni su nevini palestinski civili"

3
Radiosarajevo.ba
Bećirović osudio izraelski napad na bolnicu u Gazi: "Ubijeni su nevini palestinski civili"
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Denis Bećirović

Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, danas se oglasio povodom sinoćnjeg bombardovanja baptističke bolnice Al-Ahli u Gazi, u kojem je poginulo stotine palestinskih civila.

"Polazeći od ocjena i stavova koje sam javno saopćio 8. oktobra 2023, još jednom najoštrije osuđujem ubijanje nedužnih civila. Ne postoje više i manje vrijedni ljudski životi. Svako onaj ko ubije jednog nevinog čovjeka je zločinac", naglasio je Bećirović te nastavio:

"Nedvosmisleno osuđujem brutalni napad na Al-Ahli Arabi Baptist bolnicu u Gazi u kojem su ubijeni nevini palestinski civili, među kojima je i veliki broj djece i žena. Napadi na bolnice, koje predstavljaju simbol nesebične pomoći ljudima, su napadi na humanost.

Pjesma Eurovizije | Prelijepa noć u Švedskoj: Dobili smo sve finaliste Eurosonga 2024

Pjesma Eurovizije | Prelijepa noć u Švedskoj: Dobili smo sve finaliste Eurosonga 2024

Zaštita medicinskog osoblja, medicinskih ustanova, pružanje medicinske pomoći ranjenicima i bolesnicima, zagarantovani su međunarodnim humanitarnim pravom. Izražavam svoje duboko saučešće sa porodicama žrtava ovog užasnog napada, kao i sa porodicama žrtava u svim prethodnim napadima. Ubijanje nedužnih civila, nasilje i odvratni terorizam su neprihvatljivi za Bosnu i Hercegovinu".

Bećirović je dodao da se u Bosni i Hercegovini ne smije promovirati mržnja i osveta, već kultura dijaloga i tolerancije, kao i politika mirnog rješavanja sporova.

Sarajevo 1992. – Gaza 2023.: Iznad krila malih anđela

Sarajevo 1992. – Gaza 2023.: Iznad krila malih anđela

"Naša država će nastaviti graditi poziciju aktivnog, principijelnog i kredibilnog subjekta na međunarodnom planu. U interesu je cijelog čovječanstva hitno zaustavljanje prolijevanja nedužne krvi i okončanje sukoba na Bliskom istoku.

Civilizirani ljudi iskreno saosjećaju sa porodicama žrtava, bez obzira na njihovu vjersku, etničku ili neku drugu pripadnost. Zaustavljanje rata, postizanje pravednog mira i uspostavljanje dvije države - Izraela i Palestine, jedino je dugoročno rješenje", poručio je Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije