Denis Bećirović komentirao odluku NSRS i objasnio zašto je ovo "pirova pobjeda jednog entiteta"

8
Radiosarajevo.ba
Denis Bećirović komentirao odluku NSRS i objasnio zašto je ovo "pirova pobjeda jednog entiteta"
Foto: PrtScr / Facebook / Denis Bećirović

Narodna skupština manjeg bosanskohercegovačkog entiteta Rs donijela je odluku da podrži veto članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović na odluku ovog državnog organa. Ovim potezom, oboren je zaključak kojeg je donijelo Predsjedništvo BiH o neustavnom djelovanju vlasti u Rs. 

Podsjetimo, za njega su na sjednici Predsjedništva BiH glasali Željko Komšić i Denis Bećirović, dok je protiv glasala Cvijanović. Zatim je pokrenula pitanje zaštite vitalnog entitetskog interesa, te je prema proceduri, nakon glasanja u NSRS, zaključak oboren. 

Tim povodom, danas se oglasio i Bećirović.

Protesti u Australiji zbog nasilja nad ženama: Traži se proglašenje nacionalne vanredne situacije

Protesti u Australiji zbog nasilja nad ženama: Traži se proglašenje nacionalne vanredne situacije

"Skupština bosanskohercegovačkog entiteta Rs mora znati da u državnim organima Bosne i Hercegovine postoje ljudi koji neće ćutati pred pokušajima rušenja države Bosne i Hercegovine", kazao je na početku obraćanja Bećirović, koji ističe kako "današnja sjednica bh. entiteta RS nema nikakav ozbiljan učinak".

Zaključci, nastavio je on, koje je predložio u Predsjedništvu BiH u julu ove godine postigli su očekivane rezultate.

"Zaključci su došli na adrese na koje su trebali doći i to je najvažnije, i zato je ovo pirova pobjeda entiteta Rs. Prvo, cijela domaća i međunarodna javnost je informirana o antidejtonskim aktivnostima organa bh. entiteta Rs i to više ne može sakriti nikakva entitetska skupština. Drugo, ovo je poruka da u državnim organima BiH neće biti šutnje pred pokušajima razbijanja države. Treće, ovo je i signal da zaključci mogu biti formulisani i na način da Željka Cvijanović neće moći povući nikakav veto", naglasio je on.

Zvanično: SAD uvele sankcije Igoru i Gorici Dodik

Zvanično: SAD uvele sankcije Igoru i Gorici Dodik

Ocijenio je da, osim što ne razumiju svrhu ovih zaključaka, "čelnici Rs očigledno ne razumiju ni poruke demokratskog svijeta".

"Vrijeme je da Dodik i njegovi saradnici postave sebi sljedeća pitanja:

  • Zašto su SAD uvele sankcije čelnicima Rs?
  • Zašto je Ujedinjeno Kraljevstvo uvelo sankcije čelnicima Rs?
  • Zašto je Evropski parlament s čak 409 glasova pozvao na uvođenje sankcije čelnicima Rs?

Da li je moguće da cijeli demokratski svijet griješi, a da su u pravu jedino Dodik i njegovi sljedbenici", izjavio je Denis Bećirović.

No, ono što je novina za čelnike Rs, mišljenja je Bećirović, "jeste da su poslije dugo vremena u političkoj defanzivi": "Do sada su naučili samo da napadaju, prijete i da pokušavaju pravnim nasiljem rješavati probleme. Za razliku od njih, mi ćemo se ponašati odgovorno i ozbiljno."

[facebook_video]https://www.facebook.com/becirovic.sdp/videos/3597798753820762/[/facebook_video]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije