Valentin Inzko se probudio, u RS-u ljuti na njegove poteze

6
Radiosarajevo.ba
Valentin Inzko se probudio, u RS-u ljuti na njegove poteze
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Valentin Inzko

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ne namjerava da podnosi izvještaj Narodnoj skupštini RS o svom radu i provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma u prethodnom periodu.

Može se ovo zaključiti iz odgovora OHR-a na pitanje "Glasa Srpske" povodom jednog od posljednjih zaključaka Narodne skupštine RS da od visokog predstavnika zatraži da sačini i u roku od 90 dana ovoj instituciji dostavi na razmatranje izvještaj o progresu u implementaciji Mirovnog sporazuma u BiH za period od 2009. do 2020. godine.

"Svi izvještaji visokog predstavnika objavljeni su na web-stranicama Ujedinjenih nacija i OHR-a te su tako dostupni i poslanicima u Narodnoj skupštini RS", naveli su u svom kratkom odgovoru iz ove međunarodne organizacije.

Potpredsjednik NSRS-a Milan Petković smatra da se na ovaj način nastavlja vladarsko ophođenje visokog predstavnika prema građanima BiH, a pogotovo prema onima iz RS.

"Inzko je mogao da dođe u Skupštinu Srpske i izvještaj usmeno podnese pred poslanicima bez obzira na to što postoji u pisanoj formi. Vjerujem da se uplašio rasprave u najvišem zakonodavnom tijelu Srpske i pitanja koja bi mu narodni poslanici postavili", istaknuo je Petković.

Srđan Mazalica iz SNSD-a kaže da se radi o bezobraznoj konstataciji.

"Radi se o još jednom ponižavanju, ali ne Narodne skupštine, već Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pitao bih da li je i Savjetu za implementaciju mira isto tako rekao", rekao je Mazalica.

Iz PDP-a su naveli da je Inzkov odgovor očekivan i predstavlja potvrdu da je sve ovo bilo farsa SNSD-a.

"Oni su znali da Inzko neće doći. SNSD je samo htio da odvuče pažnju od drugih važnih pitanja. Trebalo je da oni to obezbijede nekih ranijih godina, a ne da sada, kada on odlazi, od svega prave cirkus", poručio je Igor Crnadak iz PDP-a.

Nedeljko Glamočak iz SDS-a kaže da nije trebalo ni ulaziti u ovu vrstu političkog obračuna s Inzkom. Kako je istaknuo, radi se o inatu koji je prisutan kod predsjednika SNSD-a i odlazećeg visokog predstavnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije