Inzko: Rado ću u Banju Luku da kažem šta je pogrešno u odlikovanju ratnih zločinaca

4
Radiosarajevo.ba
Inzko: Rado ću u Banju Luku da kažem šta je pogrešno u odlikovanju ratnih zločinaca
Foto: Arhiv / Valentin Inzko

Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini govorio je o pismo u kojem se traži da se u roku tri mjeseca Skupština  RS-a poništi povelje koje je dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine.

Inzko je u intervju za Al Jazeera Balkan govorio o ovoj temi.

"Mi smo osudili 12.000 raznih zločinaca, trebalo je više... Važno je za svaki narod da se sam nađe, očisti da može lakše gledati u budućnost, da ne opteretimo generacije koje dolaze poslije nas. Ako oni to neće učiniti, rano je, tek sam napisao pismo, imamo nešto manje od tri mjeseca i to je važno da se počne taj proces razmišljanja. Nije mi neka kazna najvažnija, već proces da se dođe do zaključaka da razmisle da li važno da imaju ratne zločince kao heroje, a ne Nikolu Teslu, Srđana Aleksića, fine ljude i pisce“, rekao je Inzko.

Kaže da je došlo i do izjava mlađih političara, poput Draška Stanivukovića, ali i drugih političara koji su pričali o genocidu.

Poručio je i da nema dužnost davati izvještaje o radu entitetima.

"Ali, rado ću doći u Banja Luku i reći im šta je pogrešno u odlikovanju ratnih zločinaca”, kazao je Inzko.

Najavio je i posljedice ukoliko se ne skinu ploče sa imenima ratnih zločina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije