Uvedena i specijalna pravila: Šta se sprema na izborima 19. februara u Stocu

Radiosarajevo.ba
Uvedena i specijalna pravila: Šta se sprema na izborima 19. februara u Stocu
Foto: Arhiv / Ilustracija
Nakon što je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donijela odluku da ponovljeni izbori u Stocu budu održani 19. februara, večeras je održana i press konferencija CIK-a, na kojoj su data neka nova objašnjenja ponovljenih izbora.

Javnosti se ovim povodom obratila Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a BiH, koja je govorila o procedurama za provedbu ponovljenih izbora, kao i o specijalnim pravilima koja su uvedena za ovu priliku.

"Večeras u 18 sati na našoj hitnoj sjednici donijeli smo odluku o raspisivanju izbora u Općini Stolac. Oni će se održati 19. februara. Dugo je bh. javnost čekala na ovaj momenat, a razlog za ovako dug period čekanja da se raspišu izbori jeste potreba da se otkloni niz tehničkih i pravnih prepreka. Tačnije razmatrali smo detalje koji su se dogodili tamo drugog oktobra, zatim odlučivali o odgovornosti učesnika i sada su se konačno stvorili svi preduvjeti da se raspišu ponovni izbori u Stocu. Moram skrenuti pažnju da će tu biti riječ o veoma zahtjevnoj operativno-tehničkoj operaciji", istakla je Hadžiabdić u svom obraćanju.

Dodala je i da je CIK BiH odlučio da zbog ponovljenih izbora u Stocu uvede i poseban način glasanja za glasače iz inostranstva, koji glasaju putem pošte, a sve kako bi proces ovog puta bio ispunjen u potpunosti bez problema.

"Prvi put u historiji BiH mi ćemo u 14 dana da održimo ono što se za lokalne izbore priprema 150 dana. Mi smo zbog toga danas donijeli i odluku o uvođenju nekih izuzetaka, kako bi se dobro isplanirale sve radnje koje je potrebno izvršiti, ali i kako bi se izašlo u susret biračima van BiH koji će po prvi put glasati na ponovljenim izborima putem pošte. Dakle, mi inače listiće glasača koji glasaju putem pošte čekamo dva dana, prema standardnoj proceduri, a danas smo napravili neke izuzetke, te će glasački listići iz inostranstva, koje ćemo početi dostavljati već sutra, biti sačekivani 10 dana nakon izbora. To je specijalno pravilo za općinu Stolac, ali glasači svoje listiće moraju poslati na dan 19. februara, to je krajnji rok", zaključila je Hadžiabdić

Prema njenim riječima, glasački listići za ponovljene izbore bit će drugačije boje u odnosu na one koji su štampani za izbore u oktobru kako bi se spriječile eventualne zloupotrebe. Također, zbog eventualnih zloupotreba i kršenja izbornih pravila, provođenje izbora u Stocu će nadgledati službenici CIK-a BiH.

Oni će kontrolisati da li članovi Općinske izborne komisije i biračkih odbora provode izborni proces u ovoj općini u skladu sa zakonom i propisima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije