Katastrofa: Nestalo Jablaničko jezero, uništena dva miliona ribljih jedinki

E. H.
Katastrofa: Nestalo Jablaničko jezero, uništena dva miliona ribljih jedinki
Jedno od najvećih akumulacionih jezera u Bosni i Hercegovini, Jablaničko jezero, presušilo je prethodnih dana, čime je potpuno promijenjen jedan dio naše države, do neprepoznatljivosti.

Posljednjih 40 dana ovo jezero i svi oni koji žive u njegovoj blizini proživljavaju pravu ekološku katastrofu, tokom koje je Bosna i Hercegovina izgubila pravo bogatstvo flore i faune, a nestala je i vodena površina koja se prostirala na 900 hektara.

"U posljednjih 40 dana primjetno je opadanje Jablaničkog jezera, što je u posljednjih nekoliko dana rezultiralo totalnim ispuštanjem cijelog jezera. Moramo napomenuti da je prije pet godina urađena ribolovna osnova Jablaničkog jezera, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet i Prirodno-matematički fakultet iz Sarajeva, što je zakonski akt koji nije pretpostavka nego činjenica i pokazuje da je u tom vremenu u jezeru bilo dva miliona ribljih jedinki", kazao je Mirsad Trešnjo, sekretar Organizacije sportskih robolovaca Konjic, zakonskog upravitelja ribolovnog područja Konjica, u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Strašne fotografije pogodile su sve stanovnike BiH, a ovih dana na društvenim mrežama mogli smo čitati razne komentare koji kritikuju sve one odgovorne za ovu katastrofalnu situaciju, koja je trajno narušila ekosistem u ovom dijelu naše države.

"Sve te jedinke su uništene, zajedno sa prirodnim prirastom koji je ogroman i ne može se utvrditi, te sva flora i fauna koja je obitavala u Jablaničkom jezeru i na njegovom dnu, razni mikroorganizmi, odnosno, hrana za ribe. Sad i da se to sve poribi, ta dva miliona jedinki oni ne bi imali hrane, praktično jezero je mrtvo. To je tragedija. Pored svega toga deset ljudi koji rade na održavanju, kao ribočuvari, izgubilo je posao, te smo na svaki način oštećeni mi kao udruženje, kao i cijela društvena zajednica, odnosno, cijela BiH jer se ovo nije desilo u posljednjih 30-ak godina", istakao je Trešnjo u razgovoru sa novinarima našeg portala.

Jedan od glavnih krivaca za ovu situaciju, ističu iz OSR Konjic, jeste Elektroprivreda BiH, koja je ovo akumulaciono jezero koristila za proizvodnju električne energije, te koja je nenadanim ispuštanjem jezera u prethodnim danima uzbunila cijelu BiH.

"Mi smo prije nekoliko dana uputili urgenciju Elektroprivredi BiH u vezi sa cijelom situacijom i do sada nismo dobili nikakav odgovor. Kada je riječ o našoj općini, na čijoj površini se dešava cijela ova katastrofa, njeno kompletno rukovodstvo je zakazalo i vi vidite da u medijima nema nikakve njihove reakcije", izjavio nam je Trešnjo, objašnjavajući kako je ovo samo jedan od primjera nas Balkanaca, koji konstatno šalju negativne slike u svijet.

Budućnost je poprilično neizvjesna za ovaj kraj BiH i pitanje je da li postoji ikakav način da se barem malo sanira katastrofa koja je, zasigurno, ozbiljno narušila kompletan ekosistem ovog kraja, a možda i cijele BiH. Iz OSR Konjic ističu da je teško očekivati da se to može popraviti, jer bogatstvo naše države je nestalo.

"Niko ne može se predvidjeti šta će se u budućnosti dešavati, ali realna je činjenica da je sve što je postojalo uništeno i da sada Jablaničko jezero liči na Saharu. A i pored cijelog uništenja flore i faune pitanje je koliko će ovo sve utjecati na naš turizam, na našu sliku koju šaljemo u svijet. Ovim uništenjem jezera poslali smo, nažalost, jednu sliku o nama, ko smo, šta smo, odnosno, negativnu sliku nas Balkanaca, kako se mi to ponašamo prema našim prirodnim ljepotama. Sve ovo što je uništeno bilo je vlasništvo države i ovim je država najviše oštećena", zaključio je Tešnjo razgovor sa novinarima portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije