Ramsko jezero: Prošlost izranja iz vodenih dubina

Radiosarajevo.ba
Ramsko jezero: Prošlost izranja iz vodenih dubina
Suha jesen i oštra zima doveli su do naglog opadanja Ramskog jezera i izrazite potrošnje vode zbog proizvodnje energije u HE Rama.

No ono što ostavlja modro jezero iza sebe niti malo nije nalik onoj ljepoti koju mi, osobito mlađe generacije, poznajemo i u njoj uživamo.

No, svako "zlo" nosi i nešto dobro pa tako i ova umjetna hidroakumulacija posljednjih mjeseci pomalo, iz dana u dan, izranja dio po dio nekadašnje ljepote Rame, one Rame koja je u jednom trenutku umrla, raselila i sakrila svu svoju ljepotu u dubinama svoje vlastite nemoći.

Tužni, prazni, polomljeni i vodom konzervirani panjevi nekadašnjih gracioznih stabala (vrba, voćnjaka, hrastova...) svakodnevno izranjaju iz vodenih dubina. Iako njihovo okruženje izgledom podsjeća ne neki nepoznati planet, neku pustu i divlju zemlju, možemo samo zamisliti kako je to nekada izgledalo.

I pitamo se, Bože moj koliko je tu smijeha pušteno? Koliko je tu samo pjesme i gange otpjevano? Koliko je kosa poklepano u njihovim hladovinama? Koliko je odmora bilo na putu prema Šćitu i svetoj misi?

Kako je samo malo potrebno da se uruši i opustoši cijeli jedan mali "svemir" kao što je naša Rama nekada bila, piše Rama-prozor.info

Unatoč svemu i ovakvo jezero ima svoje čari i svoje ljepote. Nadamo se da će tu ljepotu prepoznati i vaše oko, jer ona i jest u oku promatrača.

Pogledajte fotografije i snimke koje smo za vas priredili kao podsjećanje na neka stara vremena koje nam ove zime predoči naše Ramsko jezero.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije