Veliko srce Emina Ljutića: Brine o povrijeđenim i napuštenim životinjama

Anadolija
Veliko srce Emina Ljutića: Brine o povrijeđenim i napuštenim životinjama
/ Anadolija
Ovih dana navršava se punih deset godina otkako je Emin Ljutić iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja udomio dva medvjedića kojima je majka poginula nagazivši na minu u Sebešiću.

Emin je Laku i Gvidu othranio, a postali su i svojevrsna atrakcija, ne samo u srednjoj Bosni.

Gvido je sada visok 2,5 metra i težak više od 400 kilograma dok je Laka nešto manji i lakši.

"Laka je bio bolestan, pa sam ga odveo pedijatru da ga pregleda. Kupio sam mu pempas pelene i spavao je samnom u krevetu punih osam mjeseci. Naravno ozdravio je i sada je u odličnoj formi. Jedu kukuruz, pšenicu, jabuke, kruške, ribu… Koliko ih volim da sam ja do prošle zime spavao u kontejneru, a njima sam dao kompletnu kuću", kaže Emin.

Međutim, navodi, ove zime bile su niske temperature pa je napustio kontejner i preselio u vikendicu odakle, kaže, ima i bolji pogled na svoj azil.

"Tri godine sam vodio pravnu bitku sa državom da mi ih ne eutanaziraju. Pobijedio sam", govori Emin.

Ima Emin u svome azilu i napuštenih pasa, mačaka, jednoga sokola. Kuja Dila stigla je ranjena u njegov azil nakon što je nagazila na zamku za divljač.

"Stigla je kod mene, a noga joj visila samo na kožici. Odrezao sam kožicu, otišao kod veterinara kupio kreme i mazao. Sada je dobro. Što sam drugo mogao? Veoma me voli Dila. Ovdje je i još jedna mala kuja koju je netko stavio u kartonsku kutiju i pustio niz rijeku Bistricu. Ona je cvilila, a ja sam u po zime ušao u vodu do pojasa da je spasim. Evo je živa i zdrava. Nitko se ne može približiti mojoj vikendici, a da mi ona ne javi", kaže Emin.

Sokola je, navodi, donijela Admira iz Udruge za zaštitu životinja iz Bugojna prije četiri godine.

"Neko ga je ranio. Krilo mu je bilo polomljeno, a ostao je i bez kandži. Dakle, ne može loviti. Preuzeo sam ga i hranim ga. Svaki dan on pojede najmanje po jedan batak od kokoške. Kada sam pravio računicu o uloženom novcu za ovih deset godina ispalo je da sam potrošio na medvjede i pse oko 150 hiljada maraka. Mogao sam uhraniti deset najboljih bikova. Hranit ću ih dok mogu", naveo je Emin.

Dao je i prijedlog za gradove i tržne centre u BiH. Kaže, neka naprave azil ili zoološki vrt pa neka ih smjeste da budu atrakcija.

"Mnoga djeca, a i odrasli nisu nikada vidjeli medvjeda. Eto prilike da vide. S obzirom da veliki trgovački centri imaju i svoje kuhinje hrane ostane i za baciti. To bi medvjedima dobro došlo. Jer oni više ne mogu u šumu, u prirodu. Naučeni su da se neko brine o njima", kaže Emin Ljutić iz Gornjeg Vakufa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije