Dodik: U BiH postoji 113 grupa vehabija, napadaju i RS

Srna
Dodik: U BiH postoji 113 grupa vehabija, napadaju i RS
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik veoma često je u fokusu javnosti zbog svojih komentara bez presedana, kojima često komentira svaku aktuelnu situaciju na društveno-političkom planu u BiH i regionu.

Tim povodom danas je ponovo postao "zvijezda" medija, sa svojim izjavama o takozvanim skupinama vehabija koje se nalaze u našoj državi. Iako je tema intervjua bila stav Republike Srpske po pitanju Kosova i Metohije, Dodik je iskoristio priliku da komentira i navodni radikalni islam u BiH.

Prvenstveno je podsjetio da Republika Srpska nije dala saglasnost da BiH prizna Prištinu.

"Bez obzira što neki to priželjkuju , priča o Kosovu nije završena, jer nema pun legitimitet, nije član UN. Kao Srbin, želim da se Kosovo reintegriše u državu Srbiju i da Beograd ima dominantnu ulogu u rješavanju njegovog statusa", rekao je Dodik za "Alo".

Komentirao je i predstojeće predsjedničke izborie u Srbiji, ocijenivši da vladajuća koalicija ima dovoljno snage da obezbijedi pobjedu svog kandidata.

"Republika Srpska želi jaku i snažnu Srbiju. Narod će imati svoje kandidate, izabraće predsjednika i sa njim ćemo sarađivati", dodao je Dodik, zaključivši da vjeruje da će njegovi unuci jednog dana živjeti u zemlji koja će biti unija RS-a i Srbije.

Osvrnuo se i na stalne optužbe da on ruši Dejtonski sporazum, kazavši kako uporno već deset godina govori kako ga podržava, te da je cinizam pripisivati mu takvo nešto. Upravo, tvrdi Dodik, podržavanjem ovog sporazuma utječe na održavanje manjeg bh. entiteta, te da kroz razvijanje industrije želi tu održivost povećati.

"Sada bi trebalo da se gradi auto-put Beograd-Sarajevo, koji će 95 odsto prolaziti kroz Srpsku, tako da će prolaziti gdje mi kažemo. Nama je bitno da se što bolje putnim pravcima povežemo sa Srbijom, dok Federaciju to ne interesuje. Oni gledaju da se što bolje povežu sa Turskom", rekao je predsjednik RS-a.

Posebno se osvrnuo na, kako kaže, raznorazne napade na koje je rukovodstvo RS-a naviklo, te je upozorio da u BiH postoji velika opasnost od radikalnog islama. Dodao je da samo u BiH postoji 113 grupa vehabija, koje povremeno izvode atake i na RS.

"U Federaciji postoje centri za obuku u koje policija ne smije da uđe, kao što je Maoča. Nemam ništa protiv muslimana, ali ako koriste oružje za vjersku ideologiju, to je veliki problem", istakao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije