Usvojena Prva rezolucija Grada Sarajeva: Institucionalno podižemo glas

Radiosarajevo.ba
Usvojena Prva rezolucija Grada Sarajeva: Institucionalno podižemo glas
Foto: Grad Sarajevo / Sa sjednice Gradskog vijeća

Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je Prvu rezoluciju Grada Sarajeva, kojom potvrđuje povijesnu opredjeljenost Sarajeva bosanskohercegovačkog, demokratskog, antifašističkog, multikulturnog, multikonfesionalnog i kosmopolitskog grada.

"Danas kada su na domaćoj, regionalnoj i globalnoj sceni prisutne manifestacije šovinističkih i diskriminirajućih ideologija i politika, ovom rezolucijom Grad Sarajevo institicionalno podiže svoj glas kojim osuđuje svaki pokušaj promocije i rehabilitacije istih", saopćeno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.

Prva rezolucija Grada Sarajeva, poput Prve sarajevske rezolucije iz 1941. godine koja je donesena u teškom i neizvjesnom vremenu, potvrđuje kontinuitet opredjeljenosti za ideje antifašizma, slobode i jednakopravnosti, kao i otpora nasilju, podjelama i diskriminaciji svih oblika.

"Ovim se Grad Sarajevo na institucionalan način pridružio svim onim hrabrim pojedincima i grupama koje danas širom svijeta protestuju i dižu svoj glas protiv rasne diskriminacije i oživljavanja ideologija fašizma i nacizma.
Sarajevska rezolucija ima specifičnu važnost zbog historijskog simbola grad - heroj, koji je pobijedio najdužu opsadu i koji je postao svjetski simbol mira, slobode i suživota različitosti", istaknuto je u saopćenju.

U tekstu Rezolucije, koju je predložio gradonačelnik Abdulah Skaka, Grad Sarajevo također poziva nadležne institucije u BiH da na 75. godišnjicu oslobođenja Sarajeva i trećeg zasjedanja ZAVNOBIH-a, 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, 25. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, bez odlaganja donesu propise kojim će se zabraniti javno negiranje genocida u Srebrenici, isticanje fašističkih simbola i slavljenje ratnih zločinaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije