Grad Sarajevo obećao pomoć Zemaljskom muzeju

Radiosarajevo.ba
Grad Sarajevo obećao pomoć Zemaljskom muzeju
Foto: KONS / Stećci u Zemaljskom muzeju

Potrebno je trajno riješiti pitanje Zemaljskog muzeja, koji je najznajačajnija muzejska ustanova u Bosni i Hercegovini, te je dogovorena realizacija konkretne pomoći Grada Sarajeva, o čemu će biti više riječi u narednim danima.

Saopćeno je ovo iz Gradske uprave Grada Sarajeva, nakon posjete gradonačelnika Abdulaha Skake Zemaljskom muzeju.

“Grad Sarajevo će uvijek biti na strani Zemaljskog muzeja, u to nema nikakve sumnje. Pronalazimo modalitete na koji način će Grad i ove godine pomoći rad Muzeja. Sramotno je da smo došli u ovu situaciju. Međutim, jasno je da ovdje moramo imati sistemsko rješenje koje će trajno osigurati ne samo opstanak nego i razvoj ove institucije. Mi ćemo svakako biti dio rješenja”, rekao je Skaka.

Direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić je istakao važnost nesmetanog funkcioniranja Zemaljskog muzeja, ističući da je on ovih dana ponovo otvorio svoja vrata, nakon što je obustavljen rad zbog pandemije.

“Ohrabreni smo voljom Grada Sarajeva i gradonačelnika da intenziviramo i evo konkretiziramo saradnju. Uvjeren sam da će ono što smo danas dogovorili biti u interesu ne samo Muzeja i Grada nego i svih građana. Naši timovi će u narednih nekoliko dana precizirati detalje i krenuti u realizaciju”, dodao je Sijarić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije