Fedžad Forto o izjavi Sanje Vulić: Konačno je neko iz politike priznao da voli novac

A. S.
Fedžad Forto o izjavi Sanje Vulić: Konačno je neko iz politike priznao da voli novac
Photojoiner / Fedžad Forto - Sanja Vulić

Fedžad Forto, generalni sekretar Društva novinara Bosne i Hercegovine, se za Radiosarajevo.ba osvrnuo na istup Sanje Vulić, zastupnice SNSD-a u Parlamentu Bosne i Hercegovine, koja je kazala novinarima da se ne slaže s prijedlogom da se ukinu paušali poslanicima koji iznose 700 KM te na vrlo grub način omalovažavala novinare. 

Na novinarsko insistiranje o moralnoj pozadini činjenice da zastupnici imaju primanja viša od 5.000 KM, a da je plaća direktora Zemaljskog muzeja u Sarajevu nešto viša od 600 KM, što je poslužilo samo kao paralela koja ukazuje na visinu primanja državnih parlamentaraca, Vulić je kazala da to nije problem SNSD-a, već "vaših vlasti".

"Svako ko pošteno radi i zarađuje za život zaslužuje poštovanje, bez obzira o kojoj se profesiji radi. Stvar je lične kulture ne omalovažavati one koji se bave poslom na kojem zarađuju manje. U svakom slučaju je dobro kada neko od osoba iz političkog života javno kaže da mu cilj bavljenja politikom nisu interesi građana, nacionalni interesi... već materijalna dobit", komentirao je Forto za naš portal.

Podsjetimo, Vulić je novinarima rekla da ona nije definisala zakon kolika će plata njena biti.

"Zakon je definisao. Plate jesu visoke. Ja jesam za odricanje, ali da ja novac usmjeravan ka RS", rekla je Vulić.

Nakon insistiranja da se osvrne na moralni aspekt visine primanja parlamentaraca i na društvenu odgovornost koju oni imaju, Vulić je poručila da je ona "birala svoj posao".

"Ja vama nisam kriva što ste vi novinar i što ste možda nezadovoljni svojom platom. Ja sam birala svoj poziv. Ja sam poslanik. Zakon je definisao toliku platu. Ja da sam željela manju platu, ja bih se bavila nečim drugim",  izjavila je Vulić, dodavši da je "novinarstvo njena nesuđena ljubav". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije